Vierentwintig maanden zijn verstreken sinds ExxonMobil olie begon te produceren in het productieve Stabroek Block voor de kust van Guyana. De regering heeft in deze periode ongeveer 9 miljoen vaten Liza Crude geëxporteerd – 4 miljoen in 2020 en 5 miljoen dit jaar – wat neerkomt op haar aandeel van 50 procent in de winstolie.
Op 31 oktober bedroeg het Natural Resources Fund (NRF) van Guyana 534 miljoen dollar. De regering exporteerde in november haar laatste olievracht van 1 miljoen vaten voor 2021. Met de laatste lift voor dit jaar voltooid, zal Guyana meer dan USD 600 miljoen (GY $ 124 miljard) aan olie-inkomsten hebben voor de 9 miljoen vaten die tot nu toe zijn geëxporteerd. Over een periode van 24 maanden sinds de productie begon, komt dit neer op meer dan USD 830.000 verdiend per dag aan olie-inkomsten voor het Zuid-Amerikaanse land. En dit is nog maar het begin.
Met de komst van Guyana zijn tweede drijvende productie-opslag- en losschip (FPSO) en de start van de olieproductie tegen begin 2022, zullen op het hoogtepunt 220.000 vaten olie per dag (bpd) worden toegevoegd aan het reeds producerende Liza Phase 1-project – 120.000 bpd – waardoor de totale output op ongeveer 340.000 bpd komt. “Volgend jaar, 2022, verwachten we dat het aantal liften, het aantal economische activiteiten en het bedrag aan inkomsten dat naar Guyana komt, meer dan het dubbele zal zijn”, zei Bobby Gossai Jr., Senior Coördinator Petroleum bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, aan leden van de Guyanese diaspora in oktober. Een derde project op het Payara-veld is al goedgekeurd, gericht op opstarten in 2024 en een vierde in Yellowtail is in afwachting van goedkeuring door de overheid, waarbij de eerste olie wordt verwacht in 2025/2026.
Wanneer de Yellowtail FPSO in productie komt, zal de regering van Guyana ongeveer 50 miljoen vaten olie per jaar exporteren. “Dus als je de cijfers opsomt, 50 liften op 1 miljoen vaten en op basis van de olieprijs van vandaag, als die trend doorzet, kun je een idee krijgen van de directe opbrengsten die naar Guyana komen. En dan hebben we het nog niet eens over de royalty’s”, zei de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Vickram Bharrat, in oktober aan OilNOW.
Bezorgdheid geuit over transparantie oliefondsen
Van de tot dusver ontvangen olie-inkomsten heeft de regering nog geen cent uitgegeven. Nieuwe voorgestelde wetgeving die nu bij het parlement ligt, beschrijft hoe het Fonds voor Natuurlijke Hulpbronnen beheerd moet worden. Critici zeggen dat een raad van bestuur die moet worden opgericht om regelmatig beheer van en toezicht op de olie-inkomsten te bieden, mogelijk niet transparant is, omdat deze uitsluitend zal worden aangesteld door president Irfaan Ali, die vorig jaar bij de peilingen werd gekozen.
Maar Ali heeft deze beweringen krachtig teruggedrongen en beweerde, dat zijn regering een duidelijk mandaat heeft gekregen van het Guyanese volk en dat hij vastbesloten is om aan hun verwachtingen te voldoen. “De president zal niet zomaar wakker worden en een paar mannen en vrouwen verzamelen en zeggen dat dit de raad van bestuur is”, zei hij dinsdag. “Het wetsvoorstel maakt het heel duidelijk; de minimumkwalificaties van bestuursleden zijn vastgelegd in de wet en het lidmaatschap van het bestuur moet in de Staatscourant worden gepubliceerd.”
De nieuwe voorgestelde wetgeving verplicht de minister van Financiën ook om informatie over alle ontvangsten in het fonds in het staatsblad te publiceren en deze informatie in te dienen bij het parlement. ‘’Doet u dit niet, dan volgen zware straffen die voorheen niet van kracht waren. Het gevolg is drie tot tien jaar gevangenisstraf. We zetten dus niet alleen de principes uiteen en vergroten de transparantie, maar we zijn ook bereid de zwaarste straffen op te leggen, omdat we niet van plan zijn om informatie met betrekking tot het beheer van het Natural Resources Fund voor het publiek weg te houden”, aldus president Ali. Ondanks zorgen over hoe de inkomsten beheerd zullen worden, is het duidelijk dat Guyana zich positioneert voor een enorme meevaller.
Het in Noorwegen gevestigde Rystad Energy, schat dat Guyana meer dan USD 300 miljard aan inkomsten zal halen uit zijn enorme ontdekte hulpbronnen in het Stabroek-blok met een olieprijs in de range van USD 80 per vat. De exploratie voor de kust van Guyana werd dit jaar ook geïntensiveerd toen ExxonMobil nieuwe putten onderzocht en verder onderzoek deed naar bestaande ontdekkingen waar mogelijk extra koolwaterstofbronnen zouden kunnen worden gevonden. Door zijn meest recente ontdekking in oktober aan te kondigen, verhoogde de oliemajoor zijn schatting van de middelen voor het Stabroek-blok tot 10 miljard vaten olie-equivalent.
Bron: Oilnow.gy