Zowel leden van de oppositie als leden van de coalitie, hebben in het parlement het hardhandig aanpakken van journalist Jason Pinas veroordeeld. Rabin Parmessar (NDP), zei dat Pinas onder toeziend oog van de vicepresident, is mishandeld. Parmessar: ‘’Het gaat om openlijke geweldpleging en beroving middels geweldpleging door meerdere mensen in verenigd verband. De vicepresident had kunnen ingrijpen door zijn lijfwachten aan te manen de journalist met rust te laten, maar dat heeft hij nagelaten. Hiermee is onder meer de persvrijheid dusdanig in gevaar gebracht en de grondwet met de voeten getreden. De NDP-fractie veroordeelt de daden onder toeziend oog van de vicepresident. Burgers zijn in Suriname veroordeeld tot zeven maanden cel voor het stelen van een gsm. De veiligheidsdienst valt onder de president. Welke acties heeft de president gelijk genomen ten aanzien van de veiligheidsmensen? We verwachten dat deze zaak gelijk door de procureur-generaal objectief en voortvarend wordt opgepakt en dat het onderzoeksverslag zo snel mogelijk door de regering voor DNA wordt opgestuurd.”
Parmessar haalde aan, dat wanneer ambtenaren en ministers in de fout gaan, er hangende het onderzoek, aan betrokkenen gevraagd wordt thuis te blijven. Parmessar wilde weten welke maatregelen er in deze zaak worden genomen. Het is volgens hem raadzaam dat de vicepresident hangende het onderzoek, thuisblijft. Ronny Asabina (BEP) zei dat er door de handeling van de vicepresident vlak voor de deur van de democratie, vertrapping van de democratie heeft plaatsgevonden. “Ik en heel veel Surinamers willen leven in een land waar wij grote waarden als verbondenheid, tolerantie, saamhorigheid, liefde en waardigheid koesteren en onder alle omstandigheden veiligstellen. Wij eisen dat deze case tot de bodem wordt onderzocht en schuldigen berecht worden en dat het niet meer plaatsvindt. Het land wordt nationaal en internationaal met soortgelijke daden te schande gezet”, betoogde Asabina.
Gregory Rusland (NPS) zei dat hij het gebeuren betreurt, maar dat het een positieve ontwikkeling is dat de leiding van het land erkent, dat wat gebeurd is, niet goed is. “Laat dit een moment zijn waarbij wij met zijn allen weten, dat niemand het recht heeft om aan welke burger dan ook te komen. Laten wij zorgen dat wij praten onder alle omstandigheden. Daarbij zeggen we niet dat wanneer uw leven in gevaar is, u niet mag optreden. Ik denk dat gekeken moet worden naar de gedragscode van veiligheidsmensen, waarbij wij ze trainen hoe om te gaan met omstandigheden. We hebben gevraagd naar de verontschuldiging van de vicepresident en die is gekomen. Laten we ervoor zorgen dat het nooit meer gebeurt”, aldus Rusland.
Obed Kanape (ABOP) haalde aan dat gerechtigheid, vrede, gelijkheid en vrijheid, alleen daar leven waar mensen bereid zijn voor op te komen. “De vicepresident is getuige daarvan, omdat hij strijd daarvoor heeft geleverd. Vandaag toont hij weer samen met de president dat zij daarvoor nog steeds staan en niet een man te groot zijn om hun verontschuldigingen aan te beiden namens de instituten die werken om hun heen om hun veiligheid te garanderen. Wij veroordelen elke handeling die komt aan de persvrijheid van de Surinaamse journalisten en tegelijkertijd geven wij aan dat elke burger en iedereen in welke ambt dan ook, gebruik moet maken van de codes welke daartoe geschreven zijn”, stelde Kanape. Asiskoemar Gajadien (VHP) zei dat als bewaker van de democratie, het parlement het nooit mag toelaten dat de pijlers van de rechtsstaat worden aangetast. “Als partij moeten we democratische principes hoog houden en we zullen tot het uiterste gaan om deze te verdedigen. Wij kijken uit naar het onafhankelijk en objectief onderzoek dat gevraagd is aan het Openbaar Ministerie. Dat is wat we nodig hebben in het land om onze democratie hoog te houden”, aldus Gajadien. Hierna riep hij iedereen op de democratische principes hoog te houden en eensgezind te gaan voor de ontwikkeling van de samenleving.
-door Priscilla Kia-