Waterproductiecentrum La Liberté in gebruik genomen

Een belangrijke stap is gezet in de richting van optimale drinkwatervoorziening voor Commewijne. Het moderne waterproductiecentrum is op vrijdag 10 december in gebruik genomen. President Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en diverse regeringsfunctionarissen waren aanwezig bij de ingebruikname. Het waterproductiecentrum te La Liberté is door de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) in samenwerking met de Belgische drinkwatermaatschappij De Watergroep opgezet. Hierbij wordt oppervlaktewater van de Surinamerivier met de techniek van reverse osmose gezuiverd. Het is een ultramoderne op afstand bedienbare installatie met een productiecapaciteit van 500 kubieke meter per uur, goed voor 12.000 huishoudens. Hierdoor kunnen omliggende gebieden als Peperpot, Meerzorg, Nieuw-Amsterdam, Alkmaar, Tamanredjo en de gebieden die daartussen liggen, worden voorzien van schoon drinkwater. Dit met bijbehorende transport- en distributieleidingen tot een lengte van 20 km.

De installatie werd door de president met een muisklik in werking gezet. Het staatshoofd gaf in zijn toespraak aan, dat dit slechts een verwezenlijking is van de vele projecten die de regering op stapel heeft. Marlon Oosterling, directeur van SWM, verwacht dat een soortgelijk project in Moengo binnen ander halfjaar haalbaar is.

De SWM  heeft ten gunste van de samenleving oplossingsmodellen uitgewerkt om andere delen van Commewijne ook van drinkwater te voorzien. De directeur ziet graag kleinere oppervlaktewaterproductiecentra in andere delen van Suriname om het hele land van schoon water te voorzien met een betere druk.

More
articles