WHO: ‘Europa kampt momenteel met enorme stijging en COVID-19-infecties’

Onlangs heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemeld, dat Europa geconfronteerd wordt met een piek aan COVID-19-besmettingen waarbij nog een half miljoen mensen kunnen overlijden aan deze ziekte. Dit is gemeld, nadat er alarm was geslagen over een ernstige toename van het aantal coronagevallen.

Een groot deel van Europa kampt momenteel met pieken aan infecties. “Het tempo van de overdracht in de regio is zeer zorgwekkend en verschrikkelijk. We bevinden ons opnieuw in het epicentrum”, aldus Hans Kluge, WHO-regionaal directeur voor Europa in een verklaring.  Als dit traject zich zo blijft voortzetten, zal Europa en Centraal-Azie volgens Kluge, tegen 1 februari volgend jaar nog eens een half miljoen COVID-19-sterfgevallen, kunnen zien.

Kluge stelde, dat grote delen van het continent momenteel in een gevecht verwikkeld zijn om de stroomversnellingen veroorzaakt door de Delta-variant terug te dringen.

Veel medische deskundigen hebben na deze constatering, hun bezorgdheid geuit, dat een verdere stijging van het aantal infecties kan toenemen tijdens Kerstmis, waardoor de ziekenzorg dan onder onbeheersbare druk zou kunnen komen te staan. De WHO verklaarde, dat Europa de afgelopen week, een stijging van 6% in het aantal coronagevallen registreerde. “Dat was de hoogste toename van alle wereldwijde regio’s, waarbij elke andere regio, ‘dalingen of stabiele trends’ registreerde”, aldus de WHO. Het aantal ziekenhuisopnames in landen met een lage vaccinatiegraad, is volgens Kluge echter aanzienlijk hoger en stijgt sneller, dan in landen met een hogere vaccinatiegraad. Sinds het begin van de pandemie, is de wereld een trieste mijlpaal van 5 miljoen COVID-19-sterfgevallen gepasseerd.

More
articles