‘AW&J biedt jongeren nieuwe kansen voor betere positie in maatschappij’

Genti Mangroe, directeur van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) maakte gisteren tijdens de persconferentie bekend dat voor haar aantreden er  bijna geen sprake was van jeugdbeleid, vandaar dat het Nationaal Jeugdinstituut (NJI) en het onderdirectoraat Nationaal Jongeren Aangelegenheden (NJA) doende zijn geweest met een evaluatie. Daarnaast hebben zij ook het jeugdbeleid uitgezet voor de komende periode. Mangroe zei vervolgens dat het NJA onlangs gestart is met de registratie van vroege schoolverlaters en tienerouders, zodat zij trainingen en of vakopleidingen kunnen volgen. Mangroe deelde vervolgens mee, dat het directoraat Jeugdzaken zal starten met virtuele zinvolle vrijetijdsbesteding, om de jongeren ook tijdens de pandemie op een educatieve wijze, bezig te houden.

Met betrekking tot de mentale gezondheid van de jongeren zei Mangroe dat een desbetreffende werkgroep bezig is met een actieplan, zodat ook op dat gebied, het beleid wordt aangepast.

Minister Kuldipsingh verklaarde dat de directoraten en onderdirectoraten van het ministerie van AW&J, samen zullen werken om duurzaam beleid uit te stippelen. “Het ministerie biedt jongeren nieuwe kansen iets aan te leren en hen een betere positie te bieden in de maatschappij”, aldus Kuldipsingh. Ze maakte duidelijk dat de vakscholen, die onder het ministerie vallen, trainingen verzorgen, ter bevordering van zelfredzaamheid. Deze vakscholen spelen een belangrijke rol in het jeugdbeleid en gelet op de resultaten van de BNTF projecten, kan aangegeven worden, dat er vruchten afgeworpen zijn. De minister heeft verder ook gezegd dat het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken (JIZ) bezig is met het ontwerpen van wetten, waaronder ook “seksueel molest op de werkvloer”. Met betrekking tot de vaccinatiecampagne heeft de minister gezegd dat de regering niet bezig is met vaccinatiedwang.  Zij doet wel een beroep op de samenleving zich te laten inenten tegen het COVID-19 virus, ter bescherming van elkaar.

Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur van het onderdirectoraat Arbeidsmarkt, stelde dat ook de jeugd klaargestoomd zal worden voor de arbeidsmarkt. Jongeren zullen dan worden geaccommodeerd door trainingen en begeleiding door middel van de  Basic Needs Trust Fund (BNTF) projecten. Deze projecten hebben als speerpunt jongeren te stimuleren zelfredzaam te zijn. Het gaat om onder andere de projecten “Micro-ondernemerschap voor mensen met een beperking” en “Van grassroot tot ondernemer en het om-, her- en bijscholen van werklozen & werkzamen”. In het natraject hiervan zullen de deelnemers een starterspakket ter motivatie om een onderneming te starten ontvangen en zullen tevens verder begeleid worden door werkarmen van het ministerie.  Esajas-Friperson heeft verder aangegeven dat er reeds een werving begonnen is voor de districten Wanica, Commewijne en Paramaribo voor  de start van een tweede traject.

More
articles