Grenzen Cuba gaan open als resultaat zelfgemaakt coronavaccin

Cuba zal vanaf volgende maand zijn grenzen weer openen voor toeristen, dat meldt het persagentschap Reuters. Daarmee heropent het eiland net op tijd zijn grenzen voor toeristen die de zon opzoeken tijdens de koude wintermaanden. Een absolute noodzaak voor de Cubaanse economie, die hard heeft geleden onder de coronacrisis. De heropening heeft Cuba te danken aan de vlotte uitrol van zijn eigen ontwikkeld Abdala-vaccin.

92 procent minder toeristen dan in 2019

Vanaf 15 november mogen toeristen weer Cuba binnen, enkel een vaccinatiebewijs of recente PCR-test zal nog nodig zijn om het zonnige Havana te bezoeken. De heropening betekent een nodige heropstart van de lokale economie, die hard is getroffen onder de coronacrisis. Een massale annulering van vluchten en het inreisverbod onder president Trump, betekende een absolute ramp voor de toeristische sector.

Toerisme vormt een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Cuba en die viel dramatisch en hard terug in het afgelopen jaar. In 2019 ontving Cuba ongeveer 4 miljoen toeristen, die 10 procent van het bbp opleverden. Dit jaar zullen naar schatting slechts 300.000 toeristen naar Cuba gereisd zijn. Naast voer voor de lokale ondernemers, is Cuba ook voornamelijk van toeristen afhankelijk voor zijn inkomsten van vreemde valuta. Waardoor de mate van toerisme ook de mate van internationale handel dat het land kan voeren beïnvloedt. Afgelopen zomer kwamen de  Cubanen massaal op straat, om hun ongenoegen te uiten tegenover de Cubaanse regering en president Miguel Díaz-Canel. Enerzijds kwamen de protesten op gang als reactie op de economische crisis waar het land onder leed en lijdt door de pandemie, waarbij er tekorten zijn ontstaan aan consumptiegoederen en medicijnen.

Anderzijds heeft de bevolking genoeg van het repressieve beleid van de communistische regering. Op kritiek tegen het regime staan strenge straffen, daarom is protest zeer sporadisch in het land.

Eigen vaccin

Dat het eiland zijn grenzen heropent, heeft ook te maken met de vaccinatiecijfers. De Cubaanse regering ziet dat de vaccinatiecampagne vlot verloopt en rekent erop dat tegen 15 november 90 procent van de Cubanen volledig gevaccineerd zal zijn. Per heden heeft ongeveer 87 procent al minstens één prik ontvangen, 62 procent is volledig gevaccineerd.

Aangezien Cuba sinds 1962 onder een handelsembargo van de VS valt, heeft de Cubaanse overheid een eigen farmaceutische sector in het land opgericht om de bevolking van medicatie te kunnen voorzien. Cuba ontwikkelde daarom ook een eigen vaccin genaamd Abdala dat volgens Cubaanse wetenschappers na drie prikken voor 92 procent effectief zou zijn tegen het coronavirus.

In september kondigde Cuba aan, dat het zijn Abdala-vaccin zou exporteren naar Venezuela en Vietnam. De WHO onderzoekt nu of de werking van het vaccin wel zo effectief is als de Cubanen beweren.

Bron: businessam.be/cuba-verwelkomt-opnieuw-toeristen

More
articles