YouTube: ‘Kanalen van Braziliaanse president voor zeven dagen geblokkeerd’

Recentelijk werd er in Brazilie onthuld, dat president Jair Bolsonaro wekelijks fake video’s over de COVID-19-vaccinatie via Youtube laat plaatsen. Hierdoor heeft YouTube besloten, het kanaal van de Braziliaanse president voor zeven dagen te blokkeren. De blokkade vond nu plaats omdat de president in juli al de regels van het platform over COVID-19 had overtreden. Echter is het de eerste keer, dat een sociaal netwerk een account van Bolsonaro blokkeert.

Als Bolsonaro wederom een nieuwe waarschuwing van YouTube ontvangt, zal zijn kanaal voor 14 dagen geblokkeerd worden. Als zijn kanaal binnen 90 dagen drie waarschuwingen ontvangt, zal zijn kanaal volgens Youtube tot nader orde verwijderd worden.  “We hebben een video verwijderd van het kanaal van Jair Bolsonaro wegens het schenden van onze richtlijnen, waarin verkeerde informatie over COVID-19 wordt verstrekt”, aldus Youtube in een verklaring.  Zo werd er in de video gesteld, dat het vaccin, het risico voor het krijgen van covid niet vermindert en dat het andere infectieziekten zou veroorzaken. Bolsonaro verklaarde ook, dat maskers de besmetting of overdracht van de ziekte, niet kunnen voorkomen. Youtube verklaarde, zijn beleid op het hele platform strikt toe te passen, ongeacht wie de maker is of zijn of haar politieke mening.

Het platform van Google, heeft sinds april van dit jaar al 33 video’s van Bolsonaro’s zijn kanalen moeten verwijderen. Toentertijd plaatste hij video’s over medicijnen die volgens wetenschappers niet effectief zijn om het coronavirus te behandelen, zoals het gebruik van hydroxychloroquine of ivermectine. In september heeft YouTube een nieuwe update van zijn beleid doorgevoerd om gevallen van verkeerde informatie over vaccinatie te blokkeren.

More
articles