Haïtiaanse ziekenhuizen kampen met brandstoftekorten veroorzaakt door criminele bendes

Als gevolg van de toenemende activiteiten van criminele bendes in Haïti en  de brandstoftekorten, hebben ziekenhuizen en telecommunicatieproviders gemeld, dat hun diensten in gevaar kunnen komen. Volgens medische deskundigen, zullen waarschijnlijk mensenlevens verloren kunnen gaan, als de brandstofvoorraden niet op tijd aan de ziekenhuizen geleverd worden. Criminele bendes die een groot deel van Port-au-Prince in handen hebben, hebben de wegen naar de olieterminals geblokkeerd, waardoor de reguliere bevoorrading van benzinestations al enkele maanden ernstig wordt verhinderd. Volgens een vereniging van particuliere ziekenhuizen in Haïti, die meer dan 70% van de ziekenhuis- en spoedeisende zorg aan de bevolking leveren,  betreft dit  een wake-up call voor de regering.

Vanwege de brandstoftekorten wordt de continuïteit van vitale diensten bedreigd. De situatie veroorzaakt nu al de onderbreking van de mobiele telecommunicatiedienst, waarvan de antennes door generatoren van stroom worden voorzien. “Meer dan 300 van de 1.500 locaties van Digicel hebben te maken met brandstoftekorten”, aldus Jean-Philippe Brun, chief operating officer van het telefoonbedrijf, dat 75% van de Haïtiaanse markt in handen heeft.

Vanaf juni van dit jaar hebben gewapende groepen het aantal ontvoeringen in het hele land verhoogd. Een van de machtigste criminele groepen van het land eist nu 17 miljoen dollar losgeld voor een groep gegijzelde missionarissen en hun families, waarvan 16 Amerikaanse burgers die op 16 oktober werden ontvoerd in een gebied ten oosten van Port-au-Prince.

More
articles