Brandstofprijs Brazilië stijgt temidden van internationale golf van ruwe olie stijgingen

De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras heeft maandag een verhoging van de benzineprijs meegedeeld met 7,04% bij raffinaderijen en 9,15% in het geval van diesel. Deze aanpassingen zouden vanaf dinsdag gevolgen hebben voor de prijs die consumenten aan pompen betalen. President Jair Bolsonaro had zondag al gewaarschuwd, dat de stijgingen ophanden waren. Tijdens een evenement in Brasília verklaarde hij dat “helaas, vanwege de recente cijfers van de olieprijzen in het buitenland en de dollar in de komende dagen, we helaas een brandstofprijsstijging zullen hebben.”

De gemiddelde verkoopprijs van benzine gaat dus van R$ 2,98 (US $ 0,53) naar R$ 3,19 (US $ 0,57) per liter, een gemiddelde stijging van 7,04% per liter. Het is de tweede stijging deze maand na een stijging van 7,2% op 9 oktober. Ondertussen gaat een liter diesel A van R $ 3,06 (US $ 0,55) naar R $ 3,34 (US $ 0,6), een gemiddelde aanpassing van 9,15%. De laatste stijging was 8,89% op 28 september. Tot dusverre in 2021 accumuleerde diesel een stijging van 65,3% bij raffinaderijen, terwijl benzine met 73,4% steeg. Aan de pomp was de gemiddelde prijs van benzine R$ 6,36 (US $ 1,14) per liter vorige week, met een maximale waarde van R$ 7,46 (US $ 1,34), volgens het Nationaal Agentschap voor Aardolie, Aardgas en Biobrandstoffen (ANP). ), terwijl dieselolie op zijn beurt een gemiddelde prijs van R$ 5,04 (US $ 0,91) en een maximumprijs van R$ 6,42 (US $ 1,16) per liter noteerde.

“Deze aanpassingen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de markt op economische basis bevoorraadt blijft en zonder het risico van tekorten op te volgen door de verschillende actoren die verantwoordelijk zijn voor het bedienen van de verschillende Braziliaanse regio’s: distributeurs, importeurs en andere producenten, naast Petrobras”, aldus het bedrijf in een verklaring. De wisselkoers van de Amerikaanse dollar en de internationale olieprijs zijn bepalend voor de binnenlandse brandstofprijs sinds 2016, toen Brazilië de International Parity Price (PPI) als referentie ging gebruiken. De dollar bereikte R$ 5,6282, een stijging van meer dan 3% deze week.

De internationale olieprijs steeg maandag tot niveaus vergelijkbaar met die in oktober 2018, toen de prijs van een vat Brent-olie US $ 86,43 bereikte als gevolg van een krimpend aanbod, zo werd gemeld. De nieuwe prijs kwam nadat Saoedi-Arabië er bij de OPEC+-leden op had aandrongen om voorzichtig om te gaan met de wereldwijde levering van ruwe olie, vanwege de verspreiding van de COVID-19-pandemie, terwijl de vraag van consumenten stabiel bleef. Na meer dan een jaar van afnemende vraag naar brandstof, is het verbruik van benzine en distillaat weer in lijn met het vijfjaarlijks gemiddelde in de Verenigde Staten, ‘s werelds grootste brandstofverbruiker.

Brentolie-futures wonnen US $ 1,01 of 1,2%, tot $ 86,54 per vat. In dit scenario zag de ruwe olie van West Texas Intermediate (WTI) ook een aanzienlijke prijsstijging, die aan het begin van de dag US $ 84,76 bereikte, het hoogste cijfer sinds 2014. Beide benchmarks zijn sinds begin september met ongeveer 20% gestegen. Amerikaanse ruwe olie is negen opeenvolgende weken gestegen, terwijl Brent zeven is gestegen. De prijzen werden ook opgestuwd door zorgen over kolen- en gastekorten in China, India en Europa, waardoor werd overgeschakeld op diesel en stookolie. In India hebben de ruwe-olieraffinaderijen van raffinaderijen de productie opgevoerd om aan de stijgende vraag te voldoen, zo werd vrijdag gemeld.

Analisten hebben voorspeld dat als gevolg van de sterke opleving van de wereldwijde vraag naar olie, de prijs van een vat Brent-olie voor het einde van 2021 de drempel van 90 dollar zou kunnen overschrijden, aangezien de vraag nu naar verwachting binnenkort zal terugkeren naar pre-pandemische niveaus, naast de aan de gang zijnde omschakeling van gas naar olie, die de vraag naar olie wereldwijd met minstens 1 miljoen vaten per dag zou kunnen verhogen. De Organisatie van de Olie-exporterende Landen, Rusland en hun bondgenoten, bekend als OPEC+, zeiden eerder deze maand al dat het een bestaande deal zou voortzetten, waarbij het ermee instemde om de productie met 400.000 bpd per maand te verhogen tot tenminste april 2022. Vorige week sloot de prijs van een vat Brentolie – een internationale benchmark – af op US $ 85,53, dicht bij de hoogtepunten sinds eind 2018. Aan het begin van het jaar lag de gemiddelde prijs onder de US $ 65.

Bron: oilnow.gy

 

More
articles