ERNSTIG OP DE HOEDE BLIJVEN

Er wordt  tegenwoordig  zo vaak gesproken over de grensoverschrijdende criminaliteit en daarbij  dan gelijk het verband gelegd met de smokkel van drugs,   waarbij Suriname inmiddels een grote rol  speelt.  De grote rijke landen die veel last ondervinden van de drugssmokkel en waar de vraag  naar de verschillende verdovende middelen groot is, spannen tegenwoordig steeds meer samen om deze internationale drugshandel, te bestrijden. Ook Suriname zal er onder zware  druk van de wereldmachten aan moeten geloven, mee te werken, deze verfoeilijke handel terug te dringen op straffe van zeer klemmende maatregelen.  Het is nu reeds te merken, dat de druk van buitenaf wordt opgevoerd en de onderscheppingen en arrestaties van drugscriminelen niet uitblijven zowel hier als in het buitenland.  Maar de grensoverschrijvende criminaliteit heeft meerdere vertakkkingen en is erg goed georganiseerd.

Behalve de drugshandel zijn de wapenhandel en mensenhandel een zeer grote lucratieve bezigheid van de internationale misdaad.  De illegale wapenhandel wordt zeer veel geld mee verdiend en dit schiettuig belandt veelal in handen van terroristische organisaties die goed voorgefinancierd worden. Bij de mensenhandel wordt veelal misbruik gemaakt van de sociale misère waarin velen verkeren, om deze mensen tegen forse betaling, naar een ander land te krijgen.

Door de mensenhandelaren wordt  aan hun slachtoffers veel beloofd, over een goede sprankelende toekomst in een ander land. Vaak genoeg komen de slachtoffers in de prostitutie terecht of moeten het in een ander land doen met een hongerloon en een leven onder erbarmelijke omstandigheden.

Suriname dat ook als armland mag worden gezien,  kan ofschoon zijn positie, toch nog niet als eindbestemming voor personen die het in hun land nog veel beroerder hebben, worden gezien. Wel   mag ons land gerust gezien worden als een springplank voor mensenhandelaren, die hun slachtoffers  hierheen brengen voor een tijdelijk verblijf, waarna ze uiteindelijk toch weg proberen te komen, om in een veel rijker land, hun heil te zoeken.  We  hebben namelijk ondertussen al genoeg ervaring met Cubanen en Haitianen, om precies te weten, hoe dit systeem van mensensmokkel en handel werkt. Waar we vooral voor moeten oppassen is dat de mensenhandel ons niet nog meer in de problemen brengt. Suriname heeft namelijk in de laatste jaren een beroerd imago gekregen  door de illegale wapenhandel en de drugshandel.  Nog eens en zeer nadrukkelijk te worden neergezet, als trekpleister voor de mensenhandel, kunnen we nu echt niet gebruiken. Het is daarom zaak dat onze inlichtingendiensten hun werk  nog serieuzer opvatten, om zo te voorkomen dat we ook nog intensiever met dit misdadige fenomeen te maken krijgen en dan wel op zeer grote en opvallende schaal.

More
articles