KROMOSOETO ONSCHULDIG?

In de Bankwet staat al geruime tijd vermeld, dat een ieder die financiële transacties met een waarde van meer dan USD 10.000 doet, verplicht is om aan te geven waar het geld vandaan komt.  Toen de regering Santokhi op 10 juli 2020 aantrad, heeft de ex-directeur van de SPSB, Ginmardo Kromosoeto de laatste SRD 273 miljoen van het ministerie van Financiën weggesluisd naar de NDP via een zogenaamd woningbouwfonds. De vraag die toen werd gesteld, was: Welke huizen zou een vertrekkende regering nog bouwen? Die SRD 273 miljoen was toen bedoeld om de ambtenarensalarissen en pensioenen in de maand juli 2020 te  kunnen betalen. Kromosoeto was toen bereid dat hele bedrag weg te sluizen en toen was reeds duidelijk, dat deze man zaken blindelings uitvoerde. Kromosoeto wordt momenteel ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan oplichting, verduistering, overtreding van de Bankwet en de Anti-corruptiewet en eventuele deelneming aan een criminele organisatie. De zaak-Kromosoeto staat ook in verband met het strafrechtelijk onderzoek tegen de ex-financiënminister Gillmore Hoefdraad en de gewezen governor van de Centrale Bank, Robert-Gray van Trikt. Hij wordt ook verdacht onderdeel te zijn van de dubieuze transacties binnen de SPSB, dit hebben verschillende getuigenverklaringen bevestigd. In de rechtszaal werd hem in maart van dit jaar, verduidelijking gevraagd over bedragen die hij had overgemaakt naar het bedrijf Investment Partner van Robert Putter, waarvan de Raad van Toezicht (RvT) ook op de hoogte moest zijn. Kromosoeto stelde, dat hij dit achteraf had besproken met de RvT, maar hij kon zich niet meer herinneren of hij daadwerkelijk goedkeuring had gekregen voor de overmakingen. Verder vroeg de rechter wat de reden was, waarom de lening van Investment Partner door de staat werd afgelost, want die opdracht kwam vanuit het ministerie van Financiën, aldus verklaarde een van de getuigen. Deze vraag had betrekking op de betaling van de overheidspanden die waren geplaatst in stichtingen waarvan Putter geregistreerd stond als enig bestuurslid. Kromosoeto verklaarde, dat hij alleen wist dat er een betaling zou geschieden voor de panden en dat de toenmalige minister van Financiën deze opdracht had gegeven.

Geldschepping

Volgens getuigenverklaring werd er via de SPSB ook geld gecreëerd en Kromosoeto was daarvan vanwege zijn functie als directeur, op de hoogte. De getuige was van mening, dat de SPSB daadwerkelijk geld heeft gecreëerd, vanwege de liquiditeitspositie van de bank. Verder heeft de getuige ook verklaard, dat de SPSB geld heeft uitgegeven waarover zij niet beschikte en dit komt, omdat de SPSB geld heeft voorgeschoten aan het woningbouwfonds, terwijl het de bedoeling was dat de middelen ten behoeve van dit fonds, vooraf ter beschikking zouden worden gesteld.

Kromosoeto vertelde op deze verklaring van de getuige, dat hij was gevraagd door de toenmalige minister van Financiën een voorschot te geven op het woningbouwproject met de toezegging van Hoefdraad, dat de regering de gelden achteraf beschikbaar zou stellen.

Onlangs mocht Kromosoeto zijn laatste woord voeren in de rechtszaal.

Kromosoeto en zijn raadslieden geloven nog steeds in zijn onschuld en zien geen reden dat hij nog langer in detentie verkeert. Ook tijdens het laatste woord hebben de raadslieden voor vrijspraak van Kromosoeto gepleit.

De raadslieden blijven bij hun standpunt, dat Kromosoeto slechts zijn adviezen heeft gegeven, en nimmer het oogmerk had, de staat te benadelen. “Vandaag is het precies 429 dagen geleden, dat mij mijn vrijheid is ontnomen. Een periode van verdriet voor mij, verdriet voor mijn gezin, verdriet voor mijn familie, verdriet voor mijn vrienden, verdriet voor mijn geliefden. Ik geloof in mijn onschuld, en ik vraag u, mij in vrijheid te stellen. Ik heb slechts mijn bijdrage en adviezen geleverd aan het bestuurlijke van het land. Die heb ik vol trots mogen uitvoeren Daarom dat ik de opdrachten van de Staat Suriname zo goed en zo snel mogelijk heb uitgevoerd”, aldus Kromosoeto.

Keerpunt kan geen enkele vorm van sympathie opbrengen voor iemand die nog steeds doet alsof hij naar eer en geweten heeft gehandeld. Hoe kan Kromosoeto opdrachten uitvoeren van Hoefdraad die de SPSB totaal uitgehold hebben? Tijdens zijn verplicht verlof was Kromosoeto betrokken bij de transactie van de panden, omdat hij zijn werkzaamheden in mei 2020 wederom hervatte, en zijn functie als directeur van de SPSB, nimmer was kwijtgeraakt. Hij was naar onze mening ook op de hoogte van de wettelijke bepalingen die in het bankwezen gelden.

Volgens een eerdere verklaring van Kromosoeto, werd hij voor het karretje van Hoefdraad gespannen. Hij verklaarde dat hij de instructies van de ex- minister van Financiën, heeft opgevolgd. De rechter merkte op dat de instructies van Hoefdraad, blindelings werden opgevolgd. Kromosoeto heeft opdrachten uitgevoerd van de Staat en heeft niet nagetrokken, of de regels zijn nageleefd door de Staat, omdat de opdrachten in functie zijn gegeven. Volgens Kromosoeto, moet niet elk voorschot worden gemeld bij het Bureau voor de Staatsschuld. De Staat vroeg om voorschotten en die werden afgestaan door de SPSB. Kromosoeto legde uit, dat de SPSB een rekening heeft van de Staat waarop er voldoende dekking stond, zodat er voorschotten gegeven konden worden. Dit is maar het topje van de ijsberg en er zullen nog veel meer handelingen gepleegd zijn via de SPSB die volgens de Bankwet als strafbaar kunnen worden aangemerkt.

Net als Van Trikt, vertrouwde Kromosoeto Hoefdraad en geen van hen had gedacht dat zij nu in deze situatie zouden verkeren. Hoefdraad is tot nu toe voortvluchtig en een deel van zijn marionetten zit achter slot en grendel.

More
articles