‘Huidige voorraad vaccins gebruikt voor vervaldatum’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, heeft onlangs het parlement geïnformeerd over de vervaldata van de verschillende covid-vaccins die Suriname in voorraad heeft. Suriname beschikt momenteel over de merken AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer en Moderna. “Van de voorraad AstraZeneca vervalt een deel eind oktober 2021 en het andere deel eind november 2021. De huidige voorraden zullen nog voordat ze vervallen, gebruikt worden. De voorraad Moderna vervalt eind december 2021, Sinopharm mei 2023 en de partij Pfizer vervalt februari 2022’’, aldus Ramadhin. Het aantal dat binnenkort zal vervallen, is bestemd voor degenen die nog een tweede dosis moeten krijgen. Volgens de minister, heeft Suriname nog geen nieuwe lading besteld van de AstraZeneca-vaccins, omdat deze bezending eerst op moet en tegen die tijd zal er worden gekeken, hoeveel mensen nog bereid zijn zich te laten vaccineren.

Suriname heeft momenteel keuze uit vier covid-vaccins: AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer en Moderna. 10.000 doses Moderna-vaccins werden geleverd als onderdeel van het steunpakket dat Nederland aan Suriname heeft gegeven in de strijd tegen COVID-19. Het Moderna-vaccin wordt gegeven aan zwangere vrouwen en andere kwetsbare groepen. Eerder ontving Suriname ook 750.000 AstraZeneca-vaccins uit Nederland. Suriname heeft onlangs een bezending van het Pfizer-vaccin gekregen van de Verenigde Staten. Het gaat om in totaal 550.000 doses die Suriname krijgt als uitvloeisel van de samenwerking tussen de Caricom en de Verenigde Staten. “AstraZeneca en Moderna zijn niet geschikt voor kinderen. Pfizer is dat wel, met het vaccin kunnen kinderen tussen 12-18 jaar worden gevaccineerd. Met Pfizer erbij, is in de afgelopen periode de vaccinatiegraad verder verhoogd’’, zei de minister.

Ramadhin heeft onlangs in het parlement weersproken dat de regering vanwege een overschot, een partij van 40.000 doses vaccin aan Jamaica heeft gedoneerd.

Volgens hem is hier juist sprake van regionaal partnerschap, internationale samenwerking en solidariteit.

Hij legt uit dat Suriname in de periode dat het niet over vaccins beschikte, 51.000 doses heeft gekregen van onder andere Barbados en India. “Deze landen waren niet verplicht aan Suriname te doneren, want ook zij hadden vaccins nodig. Ook zij hebben golven meegemaakt”, aldus de bewindsman. Hij zegt dat reeds tijdens de Caricom Staatshoofdenmeeting, lidlanden hadden gevraagd dat er vanwege de lage vaccinatiegraad in de regio zoveel mogelijk vaccins werden gedeeld. ‘’Suriname heeft in die vraag kunnen voorzien’’, aldus de minister. Volgens hem was dit een actie in het kader van het versterken van regionale partnerschappen.

“Wij hebben Jamaica geholpen en zij waren de regering dankbaar.”

More
articles