Hew A Kee kan euro 350.000 niet terugbetalen aan Staat

Robert Putter wederom genoemd in politieonderzoek

Voormalig e-Government-voorzitter, ex-president-commissaris van Telesur, tevens ex-adviseur van de toenmalige president en niet-residerende ambassadeur, G. Hew A Kee, werd op vrijdag 18 juni 2021 gehoord door het speciaal onderzoeksteam van het Korps Politie Suriname ( KPS), dit in het kader van een terugbetaling/storting van een bedrag van euro 356.156,00, dat Hew A Kee ten onrechte heeft ontvangen vanuit de rekening van Investment Partners N.V., onder voorbehoud van alle rechten, op de rekening van het ministerie van Financiën ten behoeve van de Staat Suriname.

Volgens het authentieke proces-verbaal dat reeds circuleert op sociale media, was op de voormelde datum met Hew A Kee overeengekomen om het volledige bedrag in maximaal drie termijnen terug te storten op de rekening van het ministerie van Financiën ten behoeve van de Staat Suriname. Hew A Kee had de ruimte tot uiterlijk 15 augustus 2021. Naar wij vernemen, kan Hew A Kee niet voldoen aan deze betalingsafspraak en zal derhalve aan het eind van het onderzoek, als verdachte worden aangemerkt.

Investment Partners

Investment Partners N.V. wordt in meerdere schandalen genoemd. Uit het handelsregister blijkt dat Investment Partners als bestuurder Robert Putter heeft. In het onderzoek naar de voortvluchtige ex-minister van Financiën,  Gillmore Hoefdraad, is de politie ook op zoek naar Putter

Robert Putter

.

Hij was beleidsadviseur van de Centrale Bank van Suriname. Putter was in eerste instantie adviseur van de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Naderhand was hij adviseur van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Uit het onderzoek van de politie is gebleken, dat hij samen met de onlangs aangehouden verdachte Ginmardo Kromosoeto, directeur van de SPSB, zaken heeft gedaan. Zij hebben staatspanden in opdracht van Hoefdraad verkocht aan een stichting. Putter heeft een aantal dat zogenaamd aan de Staat toebehoorde, ondergebracht in verschillende stichtingen. Hij is betrokken geweest bij deze verschillende entiteiten, onder andere Stichting Kwatakama, Stichting Redi Oedoe, Stichting Wawona en Heritage Suriname 2011 met als bestuurder de Investment Partners N.V. Wat opmerkelijk is, is dat Investment Partners N.V. ook in de SPSB-affaire wordt genoemd, waarbij er kredietfaciliteiten zijn verstrekt aan diverse entiteiten door Kromosoeto, waarna de schuld werd afgeboekt zonder tegenprestatie. In die zaak hadden Investment Partners N.V. en New Vision International N.V., beide een link met Robert Putter. De onderneming New Vision International N.V. (eigenaren Ginmardo Kromosoeto en Robert Putter), kreeg een lening van SRD 11.348.840.

Uit het onderzoek van de politie is gebleken dat Putter en Kromosoeto met behulp van deze verschillende stichtingen, staatspanden in opdracht van Hoefdraad hebben verkocht. Putter is de zesde verdachte in deze zaak. In de CBvS-zaak zijn nu aangehouden: ex-governor Robert van Trikt, ex-directeur Legal Faranaaz Hausil en consultant Ashween Angnoe. De vijfde verdachte, ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, is nog steeds voortvluchtig.

More
articles