De ontwikkelingen rondom de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), verlopen niet zo snel als de regering gehoopt had. Volgens minister Armand Achaibersing van Financiën en Plan-ning, gaat het nog steeds om de brief van China. Het IMF heeft gesteld dat China als schuldeiser, in een schrijven moet aangeven, het eens te zijn met de parameters van de debt sustainabilty analyse, die is uitgezet in het herstructureringsprogramma voor Suriname. Tot nu toe heeft het IMF geen schrijven hieromtrent van China ontvangen, hetgeen zorgt voor vertraging. “We zijn nog in onderhandeling en leggen druk op zowel China als het IMF, maar ik denk wel dat we dit jaar nog akkoord bereiken. Het IMF wil een duidelijke brief van de Chinese schuldeisers waarin zij expliciet stellen, dat zij zullen meewerken aan het herstructureringsprogramma van Suriname, omdat China onze grootste schuldeiser is”, zegt minister Achaibersing tegenover De West.
IMF
Volgens Karel Eckhorst, adviseur bij de Wereldbank/ Board of directors IMF, zit Suriname nu in de fase, waarbij gewacht wordt op de financing assurances van de bilaterale landen. “Wij als Suriname zijn nu uitgespeeld en dat heeft het IMF ook een aantal keer laten weten. We komen onlangs uit de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank, daar is weer herhaald, dat er een statement zal komen uit de landengroep van Suriname die zal worden gestuurd naar de managing director van het IMF. Hierin wordt verklaard, dat de landengroep ferm achter Suriname staat, omdat het voor het eerst is voorgekomen, dat een land voldoet aan alle eisen, maar toch nog geen IMF- programma kan krijgen vanwege bureaucratische regels binnen het IMF en het uitblijven van de juiste financing assurances van de bilateralen”, aldus Eck-horst, die inmiddels zes jaar in de Board van het IMF zit. ‘’Ik kan met zekerheid zeggen dat dit opgepakt zal worden, omdat bepaalde policy’s in de toekomst voor problemen zullen zorgen voor andere landen’’, aldus Eckhorst.
Volgens minister Achaibersing gaat het hier om ‘’pure bureaucratie’’. ‘’Suriname moet dogmatisch werken, want anders zijn wij het slachtoffer’’, zegt hij. Zowel Achaibersing als Eckhorst zijn dagelijks in gesprek met de schuldeisers van China en India, maar ook met het IMF, omdat het niet kan dat er zo wordt vastgehouden aan een policy, terwijl Suriname wacht op een uitkomst. “We zijn continu in onderhandeling met het IMF en de bilaterale landen en geven ook steeds aan, dat elke seconde dat er gepraat wordt, mensen armer worden en het moeilijker krijgen in Suriname. Bij elk gesprek benadrukken we de pijn en dat we niet weken of dagen meer kunnen wachten”, benadrukt Eck-horst.
Betalingsafspraken
Vanaf juli is de regering bezig met de verschillende schuldeisers te onderhandelen, zodat alle betalingsafspraken worden nagekomen en of uitstel gevraagd. Wanneer de afspraken met de schuldeisers conform de IMF policy geregeld zijn, kunnen de onderhandelingen afgerond worden. Het enige waarop de regering wacht, is nu dat de China en India hun brief volgens de IMF policy kunnen op-stellen. “Wanneer China over de brug komt, zal India ook wel volgen”, zegt Achaibersing.