Verkoop olie levert Guyana meer dan USD 600 miljoen op

‘’Als de prijs voor ruwe Brent rond de 85 USD per vat blijft schommelen, zou Guyana dit jaar gemakkelijk 150 miljoen dollar kunnen krijgen voor de laatste twee olieliften’’, zegt de minister van natuurlijke hulpbronnen, Vickram Bharrat. Tijdens een interview bracht hij in herinnering, dat de vierde olielift van Guyana eind september werd toegekend aan Aramco Trading Limited (ATL) en voegde eraan toe dat een nieuwe lift van 1 miljoen vaten zoete Liza-ruwe olie, gepland staat voor november.

Bharrat zei: “Binnenkort zullen we de betaling ontvangen voor de laatste lift die we hadden met Aramco Trading Limited, en we hebben er volgende maand nog een. Op basis van de olieprijzen die nu tussen de USD 84 en USD 85 liggen, kunnen we gemakkelijk USD 150 miljoen krijgen tussen de twee liften. Met deze prognose sluiten we het jaar zeker af met bijna USD 600 miljoen in het Natural Resource Fund (NRF) en dan voeg je daar royalty’s aan toe, en het is nog meer mogelijk en dit is alleen van Liza Destiny.”

Hij gaf aan dat de regering blij is met de prestaties van de sector te midden van de COVID-19-pandemie, maar voegde eraan toe dat je je de rijkdom al kunt voorstellen wanneer de andere projecten van ExxonMobil, namelijk Liza Phase Two en Payara, van start gaan. Tot op heden is er geen investeringsmandaat geweest voor de NRF-rekening die wordt aangehouden bij de Federal Reserve Bank van New York, aangezien de regering haar voornemens openbaar heeft gemaakt om de fondsen onaangeroerd te laten totdat een reeks hervormingen is doorgevoerd. Sinds de oprichting heeft het fonds 436 miljoen dollar ontvangen uit de verkoop van winstolie en meer dan 47 miljoen dollar aan royalty’s.

(Bron: Oilnow.gy)

 

More
articles