’80 procent groepsimmuniteit nodig, indien we versoepeling willen’

4 doden en 200 coronabesmettingen

De covid-maatregelen zijn verlengd tot en met 15 november 2021. Het uitgaansverbod (21.00uur tot 05.00 uur) blijft van kracht. Voor vliegtuigpassagiers geldt nu een negatieve SARS-CoV-2 antigeentest gedaan bij een laboratorium, van niet ouder dan 24 uur, in plaats van de zogeheten PCR-test. Directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, verklaarde gisteren tijdens reguliere covid-persconferentie, dat we door de extreme coronagevallen, vanaf vorig jaar december, het helaas niet is verlopen zoals we jaarlijks gewend zijn. Sukul stelde, dat het voor dit jaar echter aan onze vaccinatiedekking ligt, die zal uitmaken of ons beschermingseffect de druk op de zorg kan verlichten. Indien de druk op de zorg afneemt, kan de overheid volgens hem, een evaluatie plegen, om mogelijk meer open te stellen voor de samenleving.

“80 procent wordt beschouwd als een groepsimmuniteit. Als de druk op de zorg hoog blijft, is het echter onmogelijk de maatregelen te versoepelen”, aldus de volksgezondheidsdirecteur. Sukul vertelde, dat de statistieken wel bewezen hebben, dat volledige gevaccineerde personen, minder snel op de Intensieve Care Unit (ICU) belanden. “We letten dus op de druk op de zorg. We moeten gevaccineerden niet onnodig straffen”, benadrukte Sukul. Hij zei voorts, dat het dus aan ons ligt om deze bescherming (vaccineren) te nemen, zodat we als groep voldoende beschermd zijn en de druk op de zorg verminderd wordt. Wel wordt er volgens Sukul gekeken naar alle mogelijke oplossingen de zorg, op te schalen. “We schalen op indien noodzakelijk.

Het is niet zo dat we alle zorgmedewerkers naar de COVID-19 afdeling sturen, waaronder er geen plaats is voor de acute- en regulierezorg”, benadrukte Sukul. Er wordt volgens de directeur, zeker getracht een goede balans te vinden om beide takken van de zorg te verlenen. Sukul verduidelijkte, dat de gemeenschap de druk op de zorg moet helpen verlagen, door zich te laten vaccineren.   In het afgelopen etmaal zijn 4 personen overleden aan de gevolgen van COVID-19: Tot nog toe zijn vanaf het begin van de pandemie in medio maart 2020, 1.048 mensen in ons land overleden aan COVID-19. Op dit moment liggen er 16 covid-patiënten op de Intensive Care Units van de diverse ziekenhuizen. In de zorginstellingen zijn 74 covid-patiënten opgenomen, waarvan 9 volledig gevaccineerd zijn. Vier zijn gedeeltelijk gevaccineerd, terwijl anderen helemaal niet gevaccineerd zijn. Van de 82 covid-patiënten die opgenomen zijn, is de status van 16 onbekend. 41 mensen verkeren in thuisisolatie en werden 8 personen in de afgelopen 24 uur genezen verklaard. Hoeveel mensen thuis genezen zijn verklaard de afgelopen dagen, is niet bekend.  Tot op dit moment is slechts 31,84 % van de totale samenleving volledig (2 doses) gevaccineerd, terwijl 8,85 % gedeeltelijk gevaccineerd (1 dosis) is. Tot op heden zijn er totaal 436,603 prikken gezet.

Het hoge aantal besmettingen kan teruggedrongen worden door vaccinatie.  Het ministerie roept daarom de bevolking op, zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Hoewel de situatie zeer ernstig is, zijn de maatregelen niet verscherpt.

door Charelle Gill

(Bron: Covid-19.sr, Laatjevaccineren.sr)

More
articles