Wereldwijde COVID-19-sterfgevallen 5 miljoen

Deltavariant overspoelt de wereld

Wetenschappers op medisch gebied hebben recentelijk meegedeeld, dat door de toename van geïnfecteerden van de Deltavariant, het verschil in de vaccinatiegraad tussen rijke en arme landen ook duidelijk naar voren is getreden. Het aantal sterfgevallen betreft overwegend niet-gevaccineerde mensen, die wereldwijd blootgesteld staan aan de Deltavariant. Meer dan de helft van alle sterfgevallen wereldwijde op een zevendaags gemiddelde bevond zich in de Verenigde Staten, Rusland, Brazilië, Mexico en India.

De afgelopen week werden wereldwijd, gemiddeld 8.000 doden geregistreerd, oftewel ongeveer vijf doden per minuut. Het wereldwijde sterftecijfer is de afgelopen weken wel afgenomen. Er is de afgelopen dagen steeds meer aandacht besteed geweest aan het verkrijgen van vaccins voor armere landen, waar nog veel mensen een eerste dosis toegediend moeten krijgen, op het moment hun rijkere tegenhangers al zijn begonnen met het geven van boostershots.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft verklaard, dat haar COVAX-distributieprogramma voor het eerst alleen boostershots zal distribueren naar landen met de laagste dekkingsniveaus. Sinds januari heeft COVAX  doses over de meer dan 140 begunstigde staten, op basis van de bevolkingsomvang verdeeld. “Voor de levering in oktober passen we een andere methode toe, waarbij alleen deelnemers met weinig financiële bronnen worden meegenomen”, aldus Mariangela Simao, adjunct-directeur-generaal van de WHO.

(Bron: Reuters)

More
articles