‘Hoe meer gevaccineerden, hoe kleiner de kans op besmettingen’

549 besmettingen en 7 doden in afgelopen etmaal

De covid-maatregelen waaronder de lockdown, zijn sinds 11 oktober verlopen. Het Outbreak Managementteam (OMT) heeft tot nog toe de maatregelen niet officieel verlengd of aangepast. DNA-ondervoorzitter tevens arts Dew Shraman, zegt tegenover de krant, dat de trend van de epidemie wordt gevolgd om de covid-maatregelen te kunnen bepalen. ‘’Als we op de huidige trend letten, zijn de lockdowns nog steeds van toepassing. Maar we moeten afwachten wat de minister van Volksgezondheid zelf zegt.”

Volgens Sharman hangt het helemaal van de heersende situatie en de vaccinatiebereidheid af, wanneer de maatregelen versoepeld worden. Momenteel is 50,24 procent van de doelgroep populatie (481,651) met minimaal één dosis gevaccineerd. ‘’Het is logisch dat er versoepeld zal worden wanneer een groot deel van de samenleving gevaccineerd is’’, zegt Sharman. ‘’Mensen zullen nog steeds besmet raken, maar de gevolgen of de kans op een dodelijke afloop zijn veel en veel kleiner.

Tot slot moet men beseffen, dat hoe meer gevaccineerden er zijn, hoe kleiner de kans op besmettingen zal zijn”, aldus Sharman.

In het afgelopen etmaal werden 549 personen (38,4 %) positief getest op het coronavirus. Van de 1.430 swabs die werden afgenomen, waren 881 negatief. In de eerste 19 dagen van de maand oktober werden 5.356 personen positief getest. Ook zijn in deze maand reeds 145 personen overleden aan de gevolgen van COVID-19. In het afgelopen etmaal zijn 7 personen overleden aan de gevolgen van COVID-19: 2 in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), 2 in het  ‘s Lands Hospitaal en 3 in Huize Ashiana. Tot nog toe zijn vanaf het begin van de pandemie in medio maart 2020, 1,029 mensen in ons land gestorven aan COVID-19.

Op dit moment liggen er 15 covid-patiënten op de Intensive Care Units van de diverse ziekenhuizen. In de zorginstellingen zijn 82 covid-patiënten opgenomen, waarvan 14 volledig gevaccineerd zijn. 4 zijn gedeeltelijk gevaccineerd, terwijl helemaal niet gevaccineerd zijn. Van de 82 covid-patiënten die opgenomen zijn, is de status van 25 onbekend. 157 mensen verkeren in thuisisolatie en werden 5 personen in de afgelopen 24 uur genezen verklaard. Hoeveel mensen thuis genezen zijn verklaard de afgelopen dagen, is niet bekend. Tot op dit moment is slechts 31,04 % van de totale samenleving volledig (2 doses) gevaccineerd, terwijl 9,22 % gedeeltelijk gevaccineerd (1 dosis) is. Tot op heden zijn er totaal 429,145 prikken gezet.

Het hoge aantal besmettingen kan teruggedrongen worden door vaccinatie. Het ministerie roept daarom de bevolking op, zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Hoewel de situatie zeer ernstig is, zijn de maatregelen niet verscherpt. Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt, dat de samenleving zich zoveel mogelijk dient te houden aan de MoHanA-regels: Mond-neusmasker op, regelmatig Handen wassen en Afstand (1,5 meter) houden!

More
articles