Medaille van hoogste culturele orde in Frankrijk uitgereikt aan Monique Nouh-Chaia

“Omdat je voor schilders dezelfde onmisbare rol speelt als een redacteur voor schrijvers, kwam ik op de idee om je deze medaille te geven. Je hebt al tientallen jaren Surinaamse kunstenaars een ruimte geboden om zichzelf bekend te maken. Wat zou een kunstenaar zijn zonder de ogen van anderen?”, aldus ambassadeur Antoine Joly, tijdens een kleine ceremonie op 6 oktober 2021, waarbij Monique W. Nouh-Chaia-Sookdewsing, houdster van een kunstgalerie, onderscheiden werd met de Franse medaille Ridder in Orde van Kunst en Letteren voor Buitenlanders.

De vertrekkende ambassadeur Joly, speldde de onderscheiding op bij Nouh-Chaia-Sookdewsing. Zij kreeg deze presitigieuze onderscheiding op basis van haar bijna 30 jaar lange staat van dienst in de Surinaamse kunst- en cultuurwereld. Haar trackrecord en cv spreken, aldus Joly, voor zich. Wat luider spreekt, is haar niet aflatende toewijding en vastberadenheid, haar bereidheid en inzicht in de behoefte aan nationale en internationale samenwerking en haar diepe passie voor kunst en cultuur.

“Jullie zijn, voor wie dan ook, wat de hoofdstad van Suriname is, een Unesco Wereld Heritage Site.

Dit zijn de belangrijkste redenen, beste Monique Nouh-Chaia, die onze minister van Cultuur ervan hebben overtuigd om u deze medaille toe te kennen. Het is ook buiten uw eigen persoon, een boodschap die is gericht aan uw regeringen en uw medeburgers: de toekomst van Suriname ligt in cultuur, het is in de versterking van zijn buitengewone diversiteit, in de tentoonstelling van zijn artistieke talenten die absoluut behouden moeten blijven. Architectuur, cultuur, authenticiteit, de rijkdom van zijn biodiversiteit, dit is de toekomst van Suriname”, aldus ambassadeur Joly.

More
articles