Covid-vaccinatie helpt ook kankerpatiënten

‘Beter een beetje antistoffen dan helemaal geen’

Jim Loor, internist en oncoloog vertelde recentelijk, dat het wel raadzaam is, dat kankerpatiënten zich laten vaccineren tegen COVID-19. Loor verklaarde, dat het zo is, dat wanneer kankerpatiënten een zware chemotherapie ondergaan, hun immuunsysteem aan het verzwakken is. Het is volgens Loor dus verwachtbaar, dat na het krijgen van het vaccin, men dan niet zo een goede response zal krijgen. “Echter is het nog steeds beter om een beetje antistoffen te hebben dan helemaal geen. Doe het toch maar, ook al is die bescherming niet optimaal”, aldus Loor.

Een vaccinatie maakt antistoffen tegen het virus. “Wanneer je gevaccineerd wordt op het moment dat je immuun- en je afweersysteem aan het verzwakken is, dan zal de vaccinatie niet optimaal leiden tot het maken van antistoffen”, vertelde Loor. Hij haalde een voorbeeld aan, dat als iemand chemotherapie moet ondergaan, over een maand klaar is en daarna de keuze maakt zich te laten vaccineren, dan zal de bescherming iets minder zijn. Loor stelde, dat het dus raadzaam is, dat we ons afweersysteem eerst de tijd te geven te herstellen en eerst sterker te laten worden, voordat we het vaccin toegediend krijgen.

“Indien iemand zeker is, dat die binnenkort met chemotherapie zal starten, dan is het beste om minstens twee weken voor de start van de chemotherapie, het vaccin te nemen. Het immuunsysteem is dan nog redelijk sterk”, zei Loor. Als men eenmaal met chemotherapie start, verzwakt het immuunsysteem volgens Loor. “Als mensen verzwakt zijn door kanker, door de behandeling met chemotherapie of andere aandoeningen, en als ze besmet raken met het coronavirus, dan is het risico van een ernstig verlopende covid-infectie, veel groter”, benadrukte Loor.

Hij blijft dus van mening, dat mensen zich toch moeten laten vaccineren, ook al is de bescherming iets minder. Als we de balans opmaken van de voordelen tegenover de potentiéle nadelen, dan hebben we volgens Loor, nog altijd veel meer voordelen. “Ook al wordt men na de toediening van het vaccin voor een paar dagen ziek, of ook al is de opbrengst van het vaccin minder, dan hetgeen men eigenlijk zou willen, het is nog steeds beter dan helemaal geen vaccinatie”, aldus Loor.

More
articles