“Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zet zich ten volle in voor de ondersteuning van de succesvolle uitvoering van het Herstelplan 2020-2022. Hierbij is de focus gericht op de realisatie van de specifieke maatregelen en projecten, die in het herstelplan zijn toebedeeld aan BIBIS, zoals het zorgdragen voor de aanwezigheid van randvoorwaarden voor een gezond investeringsklimaat”, zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens het uitspreken van de jaarrede op vrijdag 1 oktober.
Voor het aantrekken van directe buitenlandse investeringen en het initiatief nemen bij het ontwikkelen van een beleids-, institutioneel en wettelijk kader voor local content, waarbij Surinaamse bedrijven beter zullen worden gefaciliteerd om op adequate wijze te kunnen profiteren uit grootschalige mijnbouwexploraties van multinationals, heeft de regering afgelopen week de Suriname Investment and Trade Agency goedgekeurd. Volgens de president zullen de doelen van het herstelplan worden nagestreefd, zodat de reputatie van Suriname internationaal wordt hersteld.
Het verlenen van ondersteuning bij de herstructurering van de buitenlandse schulden en bilaterale schuldverlichting en de ondersteuning in de strijd tegen COVID-19, zijn in volle gang. Daarom is er volgens de president een samenwerking met het ministerie van Financiën met bilaterale stakeholders en de Paris Club voor ondersteuning aan Suriname in het leggen van een basis voor een economisch programma, gericht op duurzame ontwikkeling, met ondersteuning door het Internationaal Monetair Fonds. “Het ministerie zal zich blijven inzetten om ook in dit kader via internationale samenwerkingspartners, mogelijkheden af te tasten, respectievelijk te doen benutten. De bilaterale relaties met bevriende landen en relevante multilaterale organisaties in de Amerika’s, Azië, Afrika, Midden-Oosten en Europa, zullen in het volgend dienstjaar verder worden uitgezet, waarbij het Surinaams belang centraal zal staan.
In dit kader zal Suriname in het eerste kwartaal van 2022 een summit organiseren waarin de staatshoofden van Guyana, Brazilië en mogelijk Frankrijk, zullen participeren. Het beleid zal er eveneens op gericht zijn om zoveel mogelijk Surinamers te positioneren in internationale organisaties”, aldus de president.
Diasporabeleid
Voor wat betreft het diasporabeleid, is zoals aangekondigd vorig jaar, dit tot één van de hoofdpijlers van het buitenlands beleid geworden, en is het Diaspora Instituut Suriname opgericht. Haar counterpart DIN in Nederland is ook recentelijk geproclameerd. Het is de ook bedoeling dat een soortgelijke organisatie komt in de VSA en andere landen zoals België, Frankrijk en de Nederlandse Antillen.
“Het uiteindelijke doel is: diaspora als vierde ontwikkelingsbron voor Suriname, met een duurzaam karakter voor behoud van wederzijdse banden, tussen Suriname en alle generatie diasporagemeenschappen waar dan ook ter wereld. In 2022 zal een integraal migratiebeleidsdocument worden ontwikkeld, mede op basis van verricht onderzoek, door de Internationale Organisatie voor Migratie. Hiertoe zal een speciale interdepartementale commissie worden opgezet met brede participatie vanuit de maatschappelijke organisaties”, aldus Santokhi.
Visumvrij
Er is reeds met Nederland gesproken over de afschaffing van de visumplicht voor Surinamers die naar Nederland of de Europese Unie willen afreizen. Omdat de eventuele afschaffing een verantwoordelijkheid is van de EU, is aan Nederland verzocht hier gezamenlijk op te trekken. “In het komende dienstjaar zal de BIBIS-minister met zijn Nederlandse counterpart intensievere gesprekken voeren om de EU te bewegen, om aan onze wens te voldoen. Nederland heeft zich bereid verklaard, om hieraan mee te werken. Belangrijk is te vermelden dat in het kader van visumliberalisatie, verdere stappen zijn ondernomen. Surinamers in diaspora, mogen ingaande vandaag (1 oktober 2021) visumvrij afreizen naar Suriname, met een maximale verblijfsperiode van 6 (zes) maanden”, zegt de president.
Suriname zal economische voordelen uitputten door de visumliberalisatie. “Verwachtbaar is dat onder andere het aantal afreizende Surinamers in diaspora zal stijgen, meer Surinamers in diaspora, Suriname als reisbestemming zullen kiezen. Het visumliberalisatieproces, zal in 2022 voortgezet worden. De consulaire dienstverlening op de buitenposten zal worden verbeterd, door onder andere de invoering van de e-loketapplicatie van het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Aanvragen voor de diverse akten uit de registers van het Centraal Bureau voor Burgerzaken zullen in afzienbare tijd, niet meer naar Suriname verstuurd hoeven te worden, maar zullen ter plekke, op de buitenposten, worden afgehandeld”, stelt Santokhi.