Dokter Isaac Jamaludin overleden

Onze aller Schepper heeft op donderdag jl. besloten, de in ons midden zeer bekende huisarts Isaac Jamaludin, na een welbesteed en dienstig leven gewijd aan het belang van de samenleving en vooral de zieke mens, huiswaarts te roepen. Wie kende ‘dok’ Jamaludin in zijn polikliniek eigenlijk niet; de zeer sociaal bewogen en gelovige man die eenieder vriendelijk bejegende en elke patiënt op een juiste en waardige wijze ten dienste stond. Als je als arme persoon bij deze dokter kwam en hulpbehoevend was, kon hij je onderzoeken, wat medicijnen ter hand stellen en zelf van een recept voorzien, zonder daar een vergoeding voor te vragen. Niet alleen als huisarts fungeerde Jamaludin. Hij was ook bedrijfsarts voor kleinere bedrijven. Door zijn eerlijke en onbaatzuchtige levenswijze was hij dan ook een populaire geneesheer, die altijd op een volle en drukbezochte polikliniek kon rekenen. Binnen de islamitische geloofsgemeenschap was hij een zeer geziene figuur die als hij niet in de polikliniek of thuis was, in de moskee te vinden was.

Jamaludin verafschuwde gewelddadigheid en kon zich daarom ook niet verenigen met het extremisme van veelal jonge moslims in het buitenland die op verschillende plekken dood en verderf hadden gezaaid.

Ook binnen de Interreligieuze Raad in Suriname, IRIS, nam hij geruime tijd een belangrijke plaats in ter bevordering van de vrede en harmonie in de Surinaamse samenleving. Dokter Jama zoals velen hem noemden, wist van geen ophouden en zelfs op zeer hoge leeftijd was hij nog heel goed bij en dagelijks in zijn polikliniek te raadplegen.

Hij was voorzitter van de overkoepelende islamitische organisatie Madjlies Moesliem Suriname. Hij was lid van de IRIS en de grondlegger van de bouw van de moskee aan de Gravenstraat, Surinaamse Islamitische Organisatie (SIO). Tevens was Jamaludin lid van het Medisch Tuchtcollege.

Maar zoals er aan alles een eind komt, moest hij dicht bij de 90-jarige leeftijd, het voor gezien houden. Hij was ook enige tijd ziek. Zijn 90 jaar kon hij nog in familiekring vieren en hij gaf zelfs nog een interview weg aan een plaatselijk medium. Isaac Jamaludin heeft gisteren na een kortstondig ziekbed, het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Met zijn dood is een grote zoon van dit land heengegaan. De begrafenis wordt nader bekendgemaakt.

More
articles