TCT-minister wil subjectsubsidie voor NVB-bussen

De regering wil overgaan tot subjectsubsidie voor de diensten van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB). Volgens minister Albert Jubitana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), zal subjectsubsidie ervoor zorgen dat de bushouders van de bussen die diensten verlenen aan het NVB, niet in actie gaan. ‘’De burgers die gebruikmaken van die diensten, worden de dupe van die acties’’, zegt de minister.

Met deze maatregel wil de regering de burgers tegemoet komen die het nodig hebben. ‘’De subjectsubsidie zal een totale verandering zijn’’, aldus de minister. Op de vraag wie gesubsidieerd zal worden, antwoordt de bewindsman dat het niet zo moet zijn dat er een situatie ontstaat waarbij degenen gesubsidieerd worden die zeggen dat zij het moeilijk te hebben. “We moeten de voorwaarden daarvoor gaan creëren, de samenleving in kaart brengen en kijken wie je allemaal wilt subsidiëren”, geeft hij aan.

Jubitana merkt op dat op dit moment de bussen worden gesubsidieerd, maar dat er weleens acties gevoerd worden waarbij de bussen in de garages gehouden worden. “Gaan we richting de tarieven loslaten en de burger subsidiëren, betekent het dat er weer een heel andere administratie moet worden opgezet.” Gezien de kostenverhogende aspecten waaronder de brandstofverhoging en de unificatie van de dollar, zegt Jubitana dat er een juiste balans gevonden moet worden zodat de doelgroep die gebruikmaakt van de diensten van NVB, die kan betalen.

Het ministerie heeft nieuwe tarieven uitgewerkt en die zullen deze week binnen de regeringsraad gepresenteerd worden. De bewindsman geeft in gesprek met de krant aan, dat er nu een nieuw beleid is en dat zaken goed geordend moeten worden. ‘’Gelden moeten verantwoord worden”, zegt hij. ‘’Dit kan enige tijd in beslag nemen en dat is ook uitgelegd aan de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS)’’, zegt de minister. Hij vindt het daarom jammer dat de OBS toch in actie is gegaan. ‘’hoewel ze natuurlijk dat recht hebben’’, voegt hij eraan toe.

De minister was maandag in Nickerie op werkbezoek waar hij het startsein heeft gegeven voor de vijfdaagse training Keukenassistent. De bewindsman heeft ook de werkgroep Toerisme Nickerie geïnstalleerd. De activiteiten zijn gehouden in de Lounge Café Zeedijk.

 

More
articles