VAN TRIKT ZAL BOETEKLEED AAN MOETEN TREKKEN

Iedereen maakt wel eens een foutje en wij zijn van mening, dat niemand altijd feilloos kan zijn in zijn werk. Het is daarom jammer als dit leidt tot boetes en strafvervolging, in dezen hebben wij het over de ex-governor, Robert van Trikt.  Hij zal na de gebeurtenissen rondom de malversaties die betrekking hebben op de ernstige benadeling van de moederbank, uiteindelijk het boetekleed aan moeten doen. ‘Wie het boetekleed aantrekt, neemt de schuld van een bepaalde gebeurtenis op zich’, luidt een bekend Nederlands spreekwoord. Maar dat is natuurlijk als hij de verantwoordelijkheid durft te dragen voor zaken die zijn misgelopen tijdens zijn aanwezigheid op de bank.

Wij vragen ons af of Van Trikt ooit heeft toegegeven, dat wat er zich heeft afgespeeld binnen de moederbank, tegen de bepalingen van de Bankwet was. Wij hebben telkenmale verklaringen gelezen over zijn vaktechnisch jargon en mooie praatjes over hoe hij wel en niet op de hoogte was van zaken, maar heeft hij ooit toegegeven dat zaken niet goed zijn verlopen toen hij de leiding had? Keerpunt is van mening, dat als de ex-governor eerlijk was geweest tegenover rechter Maytrie Kuldipsingh met betrekking tot de zaken die mis zijn gelopen, dat er een mildere strafeis zou zijn geweest dan de eis van 12 jaar. Van Trikt zou dan ook op die manier karakter hebben getoond ten aanzien van zijn handelingen, in plaats van arrogant en zelfverzekerd de rechter steeds te wijzen op fouten van anderen. Be a man, Robert. We weten inmiddels, dat niet alle dubieuze zaken alleen door de ex-governor bewerkstelligd konden worden, want daarom zitten anderen ook in het gevang, maar het zou zaken wel ophelderen als hij eerlijk en oprecht ook de verantwoordelijkheid zou dragen voor hetgeen is gebeurd.

Tot op heden is er tenminste een lichtpuntje voor Van Trikt, want afgelopen maandag heeft de rechter de vordering van de wijziging van de tenlastelegging van hem, afgewezen. Hoofdofficier van justitie Cynthia Klein, had gevraagd om de tenlastelegging aan te vullen met het strafbare feit ‘deelneming aan een criminele organisatie’, maar dat werd niet toegelaten door de rechter. De beslissing van de rechter houdt in dat de oorspronkelijke tenlastelegging met onder ander overtreding van de Wet Money Laundering, Anticorruptiewet en verduistering, van toepassing blijft. Advocaat Irvin Kanhai had de rechter in een formeel verweer gevraagd de gevraagde wijziging niet toe te laten. Tegen Van Trikt is onlangs twaalf jaar celstraf en een boete van SRD 500.000 subsidiair 18 maanden hechtenis geëist. De verdediging zal op 29 juli reageren op de strafeis van het Openbaar Ministerie.

More
articles