SRD 50 miljoen schadevergoeding voor agrariërs

De Raad van Ministers heeft afgelopen dinsdag een schadefonds van SRD 50 miljoen goedgekeurd terzake vergoeding aan landbouwers en boeren die als gevolg van de zware regens van de afgelopen dagen verlies hebben geleden. Dit deelde minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, woensdag mee op een persconferentie. Volgens de minister heeft de regen enorm veel slechte invloed gehad op de agrarische productie. “Kippen van mensen zijn verdronken en grote arealen van groente en fruit zijn onder water komen te liggen. Niet alleen landbouwers maar ook veetelers hebben schade geleden. Weilanden zijn onder water en het gras is verrot”, noemde de minister enkele voorbeelden.

Het ministerie is gezien de aanhoudende regens bezig programma’s uit te werken om de impact op de voedselvoorziening aan te pakken. Sewdien zei dat de boeren niet voor 100% vergoed kunnen worden. De hoeveelheid vergoeding zal afhangen van de schade die geleden is en de beschikbaarheid van geld. De registratie van veehouders en landbouwers is al begonnen. “Tot nu hebben uit Wanica, Para, Saramacca en een deel van Paramaribo ongeveer 900 boeren zich aangemeld”, deelde de minister mee. De belanghebbenden moeten namelijk een formulier invullen met hun naam, adres, het gewas dat geteeld is, de oppervlakte die beplant was en het schadebeeld aangeven.

Na de registratie volgt er een veldoriëntatie om na te gaan of de schade inderdaad geleden is, waarna de gegevens worden verwerkt en ingediend bij de minister van Financiën. Agrariërs  kunnen op het nummer 8663576 bellen en hun klacht doorgeven. Volgens Sewdien is het mogelijk, dat er andersoortige schade is geleden, maar dan worden de mensen doorgeleid naar de desbetreffende instanties. Het ministerie zal ook programma’s uitbrengen met voorlichting en tips aan de gemeenschap hoe zelf te planten gezien de prijzen in deze periode ook omhoog zullen gaan.

Door de zware regens hebben rijstboeren in Nickerie niet alle padie kunnen afoogsten. Er is schade opgetreden. “Nu zou de inzaai al moeten plaatsvinden, maar heel wat arealen liggen dusdanig onder water dat inzaai onmogelijk is. We hopen dat over een paar weken de zaak normaliseert en dat men de inzaai kan doen. Als dat niet gebeurt gaat de rijstsector een heel moeilijke periode tegemoet”. Sewdien deed ook een beroep op de gemeenschap geen dammen door te steken, omdat zij daardoor ook andere burgers in problemen brengen.

Volgens de minister doen burgers dit omdat zij in paniek raken als zij onder water zijn komen te liggen. Hij benadrukte dat het meestal dammen zijn van de overheid waaraan burgers niet mogen komen. Er is reeds aangifte gedaan tegen een paar mensen die dat hebben gedaan. De bewindsman deelde mee dat de president twee weken geleden een stuurgroep heeft geïnstalleerd voor waterschappen. Verwacht wordt dat er voor de agrarische sector in de toekomst een oplossing zal zijn voor het geconstateerde waterprobleem.

door Priscilla Kia

 

More
articles