Steeds nieuwe grondaanvragen door ontoegankelijkheid reeds verkregen gronden

Minister Diana Pokie van Grond- en Bosbeheer zei eergisteren in het parlement, dat het gronduitgiftebeleid van het ministerie gestoeld is op het principe dat elke burger recht heeft op een stuk grond. De minister deelde mee, dat er tal van verkavelingsprojecten zijn die met ontsluitingsproblemen kampen. “De gronden moeten we toegankelijk maken voor de burgers. De mensen hebben een beschikking gekregen, maar de gronden zijn nu niet toegankelijk. De uitdaging is dat de regering ervoor zorgt dat die projecten toegankelijk gemaakt worden. Omdat mensen hun terreinen of gronden niet kunnen betreden, gaan ze weer nieuwe aanvragen indienen, waardoor het lijkt alsof de achterstanden zo groot zijn, maar als je naar het MI GLIS en het openbaar register gaat, dan blijkt dat ze al een stuk grond hebben, maar het is niet toegankelijk’’, zei Pokie. ‘’Yu abi ma yu no abi”, voegde ze eraan toe.

Volgens de bewindsvrouw zijn er hoge kosten verbonden aan het ontsluiten van deze gebieden. Er zijn oriëntatiegesprekken geweest met het bedrijfsleven voor ondersteuning. Daarnaast zijn er in een studie, voorstellen om na te gaan hoe burgers een additionele bijdrage zouden kunnen leveren om deze ontsluitingskosten mede te helpen dragen. Het ministerie van Grond- en Bosbeheer heeft in de afgelopen periode diverse gebieden onderzocht en er zijn vergevorderde plannen voor gronduitgifte. Pokie zei dat er ook een crisismanagementteam is samengesteld.  ‘’Dat is om de low hanging fruits, waaronder familieverdelingen en overdrachten, versneld aan te pakken’’, aldus de minister.

Om het grondbeleid richtig te laten verlopen, is de band met MI GLIS en andere relevante beroepsgroepen waaronder de vereniging van Landmeetkundigen, verstevigd. Als resultaat van deze samenwerking zijn er reeds diverse trainingen verzorgd aan de directie, grondinspecteurs en de juristen van het ministerie. In planning zijn workshops aan de grondinspecteurs en landmeetkundige dienst om de kwaliteit van rapporten te verhogen om dubbele uitgiftes te minimaliseren. Pokie deelde mee dat in de afgelopen periode, diverse vonnissen zijn geanalyseerd, waarna er geprobeerd is om ‘’de lessons learned’’ toe te passen. “Het aantal rechtszaken is mede daardoor en door interne schikkingen gedropt van 500 naar beneden 300 rechtszaken.”

De minister sprak van een goede samenwerking met het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu waarbij er geprobeerd wordt om alle overheidsterreinen in kaart te brengen en te registreren, zodat die niet uitgegeven kunnen worden. Pokie deelde mee dat het ministerie afgestudeerden, religieuze organisaties, mensen met een beperking, occupatiegevallen, overheidsinstanties en jonge ondernemers in kaart heeft gebracht die geaccommodeerd zullen worden in de komende tijden. ‘’De planning is om van nu tot eind juli, 5000 beschikkingen uit te reiken in diverse gebieden’’, aldus de minister. Zij noemde het tekort aan grondinspecteurs, het gebrek aan brandstof, onvoldoende voertuigen om de veldwerkzaamheden te verrichten en ook het tekort aan inkt en papier om diverse beschikkingen uit te printen, als uitdagingen die allemaal vertragend werken.

OCCUPATIEVRAAGSTUK

Ten aanzien van het occupatievraagstuk zei de minister dat conform het Wetboek van Strafrecht, occupatie strafbaar is gesteld in artikel 411 en 411a. Ondanks de strafbaarstelling, zijn er occupatiegevallen in diverse gebieden die volgens de minister, nader bekeken moeten worden. Pokie deelde mee dat het ministerie vele occupatiegebieden heeft bezocht zoals Sunny Point, Pontbuiten, Ephraimzegen, Goede Verwachting, Leiding 20, Smalkalden en Rahimal. “Mensen leven daar onder minder gunstige omstandigheden en als verantwoordelijke minister van Grond- en Bosbeheer, probeer ik binnen de perken van wet en recht, rekening te houden met op de eerste plaats het belang van de rechtmatige eigenaar, maar ook de basisrechten van de burgers”, zei Pokie.

Als onderdeel van het beleid van de regering, zijn enkele van de gezinnen die geoccupeerd hebben, geaccommodeerd binnen bestaande projecten. “Voor Sunny Point alwaar 160 gezinnen in onzekerheid leven, komt er een permanente oplossing na zoveel jaren. Er zijn reeds vergevorderde gesprekken met de rechtmatige eigenaar en er ligt een werkbaar voorstel dat finaal uitgewerkt wordt door deskundigen”, deelde de minister mee.

door Priscilla Kia

More
articles