‘Niet duidelijk of combinatie van verschillende anti-COVID-19 vaccins effectief zal zijn’

Nadat een half miljoen Fransen onder de 55, de eerste prik van het  Oxford/AstraZeneca-vaccin hadden ontvangen, is er recentelijk door de  Franse minister van Volksgezondheid geadviseerd, van dit Oxford/AstraZeneca-vaccin over te stappen, naar een ander type vaccin. Zo zullen Fransen een tweede injectie krijgen met het vaccin van Moderna of Pfizer-BioNTech. Publieke gezondheidszorgdeskundige en medicus drs. Ruben del Prado, om een reactie gevraagd, zegt dat de beslissing van Frankrijk naar zijn mening, te vroeg is genomen. “Als twee verschillende vaccinaties gemengd worden,  is het nog niet duidelijk, in hoeverre we kunnen spreken van een volledige en dus effectieve vaccinatie. De effectiviteit voor het nemen van twee verschillende vaccins, zal nog onderzocht moeten worden”, aldus Del Prado.

Een nieuwe naam voor het Oxford/AstraZeneca-vaccin, is inmiddels goedgekeurd door het Europees Medicijnen Agentschap: Vaxzevria. Del Prado verklaart, dat het inderdaad zo is dat het Franse ministerie van Volksgezondheid afgelopen vrijdag besloten heeft,  het Vaxzevria-vaccin niet meer toe te dienen bij personen jonger dan 55 jaar. “Dat betekent ook, dat de mensen, die jonger zijn dan 55 jaar die hun eerste prik al gehad hebben, voor hun tweede prik, niet hetzelfde vaccin zullen krijgen”, zegt Del Prado. Het Vaxzevria-vaccin vereist 2 prikken. Tussen de 10 en 12 weken later, zullen deze mensen hun tweede prik moeten krijgen. De tweede prik zal volgens de Franse minister dus geen Vaxzevria zijn, maar van een andere fabrikant, namelijk van Moderna of van Pfizer-BioNTech.

Del Prado zegt, dat bij een aantal mensen, na de toediening van het eerste vaccin, een zeer zeldzame bloedstolling is opgetreden. Na het vaccineren, is het volgens Del Prado een internationaal voorschrift, om twee weken lang te kijken naar eventuele bijwerkingen. Volgens Del Prado, moet de Europese organisatie, die verantwoordelijk is voor het vrijgeven van vaccins en medicijnen, de Wereld Gezondheids Organisatie en andere biomedische onderzoeksinstituten, goed laten onderzoeken of de bloedstollingen inderdaad een gevolg zijn van het  Vaxzevria-vaccin.

Del Prado: “Wij kunnen na de onderzoekingen, pas echt weten, of er een directe correlatie is tussen het krijgen van het Vaxzevria-vaccin en het ontwikkelen van zeldzame bloedstollingen.”  Een ander onderzoek dat ook nog uitgevoerd moet worden, is volgens Del Prado, het mixen van verschillende soorten vaccins. Het Vaxzevria-vaccin is een ander type vaccin, dan Moderna en Pfizer-BioNTech. Deze twee zijn van het mRNA type. “Bij het mengen van twee verschillende soorten vaccins, is het nog niet duidelijk, in hoeverre we kunnen spreken van een volledige vaccinatie. Het is nog niet bekend of vaccinatie met twee verschillende type vaccins, effectief zal zijn”, aldus Del Prado.

Del Prado benadrukt, dat omdat wij in Suriname een vaccin met hetzelfde recept als van het  Vaxzevria-vaccin gebruiken, namelijk Covishield, gefabriceerd in India, wij ook bedacht moeten zijn op verschijnselen, die kunnen wijzen op de zeer zeldzame bloedstollingen. “Verschijnselen, die binnen twee weken na vaccinatie kunnen wijzen op een ongewenste bijwerking van de vaccinatie, zijn kortademigheid, pijn op de borst, het zwellen van de benen, een aanhoudende pijn in de onderbuik en ook neurologische verschijnselen, zoals een aanhoudende hoofdpijn en wazig zien”, aldus Del Prado. Vervolgens zegt hij, dat indien verschijnselen optreden kort na vaccinatie, gelijk contact opgenomen moet worden met de huisarts en bij ernstige symptomen, met de spoedeisende hulp.

Ook in Suriname zijn er mensen, die binnen twee weken na vaccinatie  ziekteverschijnselen hebben gehad, en er zijn ook twee personen overleden. “Ik wil heel duidelijk stellen, dat er nu onderzocht wordt of deze ziekteverschijnselen en ook het overlijden van deze twee personen inderdaad het gevolg zijn van hun vaccinatie. Wanneer de uitslagen van deze onderzoekingen bekend zijn, zal de samenleving zeker op de hoogte worden gesteld”, benadrukt Del Prado.

Tot op dit moment is er dus geen enkel officieel bericht, dat er in Suriname verschijnselen zijn waargenomen van de zeldzame bloedtrombose en of het overlijden van de twee mensen, inderdaad het gevolg is geweest van de toediening van de anti-COVID-19 vaccinatie.

More
articles