Gezondheidsautoriteiten waarschuwen voor COVID-19-situatie Brazilië

De wereld moet zich onverhuld uitspreken over de risico’s die Brazilië veroorzaakt te midden van de strijd tegen de pandemie, wordt gesteld door gezondheidsautoriteiten wereldwijd, die de COVID-19-crisis in Brazilië op de voet volgen. Ze waarschuwen voor een globale dreiging die nu vanuit Brazilië komt. De verschrikkelijke situatie in Brazilië heeft zijn weerslag, ook de buurlanden. Het aantal gevallen is toegenomen in Venezuela in de staat Bolívar en de Braziliaanse staat Amazonas. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) waarschuwt opnieuw de gehele wereld, voor de COVID-19-misère in Brazilië.

“Als wij toelaten dat het virus zich kan verspreiden in de mate waarop het zich momenteel in Brazilië verspreidt, dan openen wij zeker de deuren voor nieuwe mutaties en nog dodelijkere varianten”, aldus de voormelde gezondheidsautoriteiten.  In Brazilië zijn voor het eerst, meer dan 3000 coronadoden in het afgelopen etmaal geregistreerd.

Het aantal doden en besmettingen van de corona-epidemie loopt in Brazilië rap op in de afgelopen weken. Het Zuid-Amerikaanse land verbreekt het ene na het andere macabere record, zowel qua doden als besmettingen.

Gisteren meldden de Braziliaanse autoriteiten maar liefst 3251 officieel geregistreerde coronadoden. Daarbij kwamen er 82.493 nieuwe besmettingsgevallen. De rappe verslechtering van de situatie leidt tot veel onrust op in de staten in Brazilië. Maandag braken in het gehele land protesten uit tegen de slechte aanpak van de regering, waarbij betogers op potten en pannen sloegen. President Jair Bolsonaro, die de ernst van het virus en de pandemie geregeld heeft gebagatelliseerd, verdedigde de aanpak van zijn regering in een televisietoespraak.

Brazilië heeft zowel het één na hoogste aantal coronabesmettingen ter wereld als het één na hoogste dodental. Volgens gegevens van de Johns Hopkins Universiteit zijn er in Brazilië al ruim 12 miljoen besmettingen geconstateerd sinds het coronavirus de kop opstak. In totaal zijn al bijna 300.000 personen overleden in Brazilië aan de gevolgen van COVID-19 en de mutant P.1.

More
articles