Newmont Suriname blikt tevreden terug op 2020

Newmont Suriname blikt tevreden terug op zijn maatschappelijke betrokkenheid gedurende het afgelopen jaar. “Investeren in het welzijn van de Surinaamse bevolking is een belangrijk onderdeel van onze missie als duurzaam opererend en verantwoordelijk mijnbouwbedrijf”, aldus Shirley Sowma-Sumter, Senior Director External Relations.

Newmont levert op velerlei gebied een bijdrage aan de Surinaamse economie en de totale samenleving. Het bedrijf heeft in het afgelopen jaar invulling gegeven aan enkele van zijn aandachtsgebieden: het local content beleid en de community investment strategie.

Local content beleid

Dit beleid beoogt onder meer verhoging van de kwantiteit en de kwaliteit van onze Surinaamse arbeidskrachten ter benutting van Newmont zijn mogelijkheden. Newmont biedt directe werkgelegenheid aan ongeveer 2.000 personen; onze medewerkers en loontrekkers werkzaam bij onze toeleveranciers. Ten aanzien van onze lokale toeleveranciers is het beleid van Newmont gericht op een duurzame verhoging van hun toegevoegde waarde. Dit wordt bewerkstelligd door capaciteitsversterking, productontwikkeling met als uiteindelijk resultaat verhoogde leveranties en dienstverlening aan ons bedrijf. Newmont is ook bezig om het traject ‘Alternative Livelihood’ uit te voeren. Personen uit lokale gemeenschappen waar Newmont operaties heeft, worden door deelname aan een ontwikkelingsprogramma in de gelegenheid gesteld om de transitie te doen uit de kleinschalige goudsector naar alternatieve economische activiteiten om zodoende hun levensonderhoud te kunnen continueren.

Onze financiële afdrachten aan de overheid in de vorm van royalties, belastingen en rechten en de samenwerking met onze gewaardeerde partner Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., zijn kenmerkende voorbeelden van onze positie als inclusieve corporate burger. Verder draagt het bedrijf ook bij aan de verbetering van de governance en de financiële transparantie van de mijnbouwsector door participatie in de Multi-Stakeholder Groep van het Extractive Industries Transparency Initiatief (EITI).

Community Investment

Onze community investment activiteiten zijn gericht op verbetering van de sociale en economische weerbaarheid van gemeenschappen die wonen in gebieden waar Newmont opereert en direct beïnvloed worden door onze operaties. De focus van onze activiteiten van het afgelopen jaar was voornamelijk gericht op de gezondheid, educatie, capaciteitsontwikkeling en economische groei van deze doelgroep. Ondanks de diverse uitdagingen die kwamen met de COVID-19-pandemie, is Newmont er toch in geslaagd om enkele van de community investment projecten zoals: alfabetisering en gecertificeerde graafmachine trainingen aan 45 personen van de lokale gemeenschap, uit te voeren.

Ook is via het Community investment Committee (CIC) in 2020 aan kwetsbare groepen in onze samenleving gedoneerd. Voor donaties vanuit de CIC, is ervoor het afgelopen jaar ongeveer USD 200.000 uitgegeven.

Zo ontvingen zeventien kindertehuizen als onderdeel van een jaarlijks terugkerend initiatief, vorige maand een donatie van SRD 15.000. Bij het Community Development Fund (CDF) dat in 2016 is opgericht is een nieuw bestuur aangetreden, dat een herstart zal maken nadat het fonds geruime tijd nauwelijks actief is geweest. Nieuwe projecten met een duurzaam karakter zullen ten behoeve van en in nauwe samenwerking met de Pamaka gemeenschap worden geïdentificeerd en uitgevoerd. Newmont draagt USD 1 bij aan het fondsvermogen van het CDF voor elke ounce goud dat geproduceerd en verkocht is.

Met betrekking tot de pandemie, blijft Newmont zich inzetten om COVID-19 in Suriname te helpen bestrijden. Het COVID-19 Fonds van Newmont heeft een fondsvermogen van USD 1.200.000. Hiervan is in 2020 bijkans USD 700.000 aan apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan gezondheidsautoriteiten en aan medische faciliteiten in Paramaribo en omliggende gemeenschappen. De afgelopen maanden is nauw samengewerkt met SU4SU om donaties ten behoeve van COVID-19, te coördineren. Newmont zal de autoriteiten en gemeenschappen rondom onze operaties blijven steunen om de verspreiding van het virus te voorkomen en de gevolgen van COVID-19 te verzachten. Het COVID-19 Fonds maakt deel uit van een wereldwijd initiatief dat in april 2020 werd gelanceerd. Doelstelling is het tegengaan van de verspreiding van COVID-19 en het mitigeren van de COVID-19 effecten op de economieën en de bevolking van landen waar Newmont operaties heeft. Newmont zal zich blijven inzetten voor een gezonde en productieve samenwerking met alle relevante stakeholders en voor het creëren van waarde voor de Surinaamse gemeenschap.

Merian goudmijn

De Merian goudmijn ligt op ongeveer 60 km ten zuiden van Moengo en ligt voornamelijk in het Paramakaans gebied, ongeveer 15 km ten westen van de Marowijnerivier. Newmont Suriname, LLC, (voorheen bekend als Suriname Gold Company, LLC) is een volledige dochteronderneming van Newmont Mining Corporation, die de mijn namens Suriname Gold Project CV opereert, een Suriname commanditaire vennootschap (de ‘CV’). Newmont Suriname is de managing partner en bezit een belang van 75 procent in de commanditaire vennootschap. Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. bezit de resterende 25 procent van de aandelen. De bouw van Merian begon in augustus 2014, en commerciële productie werd gestart op 1 oktober 2016. De focus van Merian ligt in het leveren van veilige, efficiënte en verantwoordelijke goudproductie tijdens het genereren van duurzame waarden en kansen voor werknemers, plaatselijke gemeenschappen, de plaatselijke en nationale overheden, en de CV’s eigenaren.

 

More
articles