Britse variant Covid-19 besmettelijker, maar niet gevaarlijker

Nu reeds is gebleken dat de “Britse COVID-19 variant”, die voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk (VK) ontdekt werd, internationaal zeer in de belangstelling staat. Het schijnt veel besmettelijker te zijn dan de variant die we tot nu toe kennen. Enkele weken geleden was de nieuwe variant verantwoordelijk voor 10 tot 15 procent van de besmettingen in bepaalde regio’s in het VK. In diverse landen is daarom de alertheid vergroot voor de Britse variant. Hoewel de nieuwe variant besmettelijker is, lijkt die op zich niet gevaarlijker te zijn, zo is inmiddels uit een ander onderzoek, uitgevoerd door Public Health England gebleken. Aan de andere kan, betekent het dat het risico op nieuwe uitbraken groter is, en dat er nog striktere maatregelen nodig zullen zijn om een nieuwe besmettingsgolf te vermijden.

Virussen, en dus ook coronavirussen, zoals het Sars-Cov-2 er een van is, veranderen vaak. Die mutaties, hele kleine wijzigingen, doen zich voor, als het virus zich kopieert tijdens een infectie. Het is dus niet ongewoon, dat er nieuwe varianten van het virus ontstaan. Afhankelijk van waar de mutatie in het virus zit, zegt het iets over de mogelijke ernst. Het is dus belangrijk te kijken naar de manier waarop die mutaties, het gedrag van het virus beïnvloeden. De onderzoekers hebben hierbij het ziekteverloop van mensen besmet met de nieuwe variant met dat van mensen die besmet zijn met andere varianten vergeleken. Het onderzoek heeft uitgewezen dat er geen significant verschil bestaat tussen de kans die mensen besmet zijn met de nieuwe variant en mensen besmet met andere varianten. De gevolgen na de besmetting zijn vrijwel identiek.

De Nederlandse regering maakt zich wel grote zorgen over de komst van de Britse variant van het coronavirus. Op een persconferentie die vandaag gehouden werd, noemde premier Mark Rutte de beelden en cijfers die uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland komen, alarmerend. De besmettingscijfers stijgen daar explosief en veel ziekenhuizen hebben geen plek meer voor de stroom patiënten.

Ook is het belangrijk dat de Surinaamse autoriteiten en alle relevante andere instanties, die zich constant en volledig op de hoogte stellen van de meest recentelijke ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus, vooral in de komende twee weken, waarbij de trend zich zal voortzetten van hoge aantallen Covid-besmettingen alert blijven. De piek is nog niet bereikt. Dit hebben infectioloog Stephen Vreden en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid meegedeeld op een persconferentie de afgelopen zondag.  Zowel Ramadhin als Vreden riep de samenleving op om zich te houden aan de Covid-19 maatregelen, waardoor zo min mogelijk mensen besmet raken. Zij wezen erop, dat het virus verspreid wordt van mens op mens. Door grote groepen mensen bij elkaar, raken meer personen geïnfecteerd. In het afgelopen etmaal werden 114 personen positief getest op COVID-19. Dit is tot nog toe, het hoogste aantal van deze maand. Er werden 446 testen uitgevoerd, waarvan 332 negatief waren. Gisteren werden 70 personen genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen bedraagt nu 662. In de Intensive Care Unit (ICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn 11 zieken opgenomen. In de ziekenhuizen worden 67 patiënten behandeld. 287 mensen die positief zijn, verkeren in isolatie op verschillende locaties. Een deel van de mensen heeft toestemming zich thuis af te zonderen. Tot nog toe zijn er 138 levens te betreuren als gevolg van COVID-19.

More
articles