Economie zal boost krijgen van Open Skies Agreement Guyana en Suriname

De nieuwe olieproducent Guyana heeft een historische deal getekend met buurland Suriname waardoor reizen tussen de twee landen gemakkelijker wordt. De overeenkomst werd gisteren, maandag 7 december, getekend in het Pegasus Hotel in Georgetown. Namens Suriname werd de overeenkomst getekend door Albert Jubithana, minister van Transport, Communicatie en Toerisme en namens Guyana door Juan Edghill, minister van Civiele Werken. ‘’De overeenkomst zal de productie tussen de twee landen verbeteren, gemeenschappen verbinden, economische groei creëren en bijdragen aan duurzame ontwikkeling’’, zei Edghill.

Minister Jubithana zei dat er zonder connectiviteit geen productiviteit is, en wees erop dat het kader voor productiviteit in de twee landen is vastgesteld.

De overeenkomst zal onder meer beperkingen op vliegtuigtijd en beperkingen op vliegtuiglading opheffen. “Deze overeenkomst is echt een historische overeenkomst en het is een onbelemmerde stap om ervoor te zorgen dat er samenwerking is tussen beide landen”, zei Edghill. Hij voegde eraan toe dat niet alleen individuen binnenkort via een nieuwe brug kunnen gaan, maar ook via luchtvervoer.

“In deze Open Skies-overeenkomst hebben we afgesproken om alle beperkingen op markttoegang, capaciteit en prijsstelling op te heffen om een meer open markt te creëren en om routerechten te geven aan onze respectieve luchtvaartmaatschappijen”, aldus Edghill. Hij merkte op dat dit initiatief strookt met het doel van de regering van Guyana om het land met de rest van de wereld te verbinden. Aangezien Suriname een goede connectiviteit heeft met Europa en het Nederlandse Caribisch gebied en Guyana is verbonden met het Caribisch gebied en Noord-Amerika, kunnen de luchtvaartmaatschappijen die in beide landen opereren, profiteren van verkeers- en groeimogelijkheden.

Suriname is al een olieproducent op het land en zal naar verwachting de komende jaren beginnen met de ontwikkeling van offshore olievelden, waar tot nu toe drie belangrijke ontdekkingen zijn gedaan. In Guyana heeft ExxonMobil sinds 2015, 18 ontdekkingen gedaan in het Stabroek-blok, goed voor meer dan 9 miljard vaten olie-equivalent.

More
articles