Guyana en Suriname werken nog reisprotocollen uit: Strenge richtlijnen ingebouwd

De Guyanese minister van Volksgezondheid, dr. Frank Anthony, heeft gisteren via de Guyanese media bekendgemaakt, dat hoewel Suriname en Guyana, mogelijk verschillende COVID-19-protocollen hebben voor het reizen tussen beide landen, ze zullen proberen één standaardprotocol te ontwikkelen. Dit zei hij op 1 december naar aanleiding van de verwachte heropening van de veerdienst tussen de beide buurlanden.  De gezondheidsprotocollen voor grensoverschrijdende activiteiten tussen Suriname en Guyana, moeten nog worden uitgewerkt. “Nu al zijn er honderden Cubaanse staatsburgers die bij de Ferry terminal in Suriname kamperen en willen oversteken naar Guyana. In de komende dagen zullen gezondheidsfunctionarissen van beide landen klaar zijn met de gezondheidsprotocollen voor reizen tussen de voormelde landen”, aldus minister Anthony.

“We hebben gewerkt aan het ontwikkelen van een overeenkomst tussen Guyana en Suriname met betrekking tot de gezondheid, maar die discussies zijn nog gaande. Daarnaast werken we samen met de Surinaamse autoriteiten om ervoor te zorgen, dat we onze richtlijnen en protocollen voor de heropening van de Moleson Creek Port kunnen synchroniseren”, aldus de minister,

Hij legde verder uit, dat synchronisatie vereist is, zodat er geen “verwarring” kan ontstaan over de wijze waarop het protocol voor reizen wordt geïmplementeerd.

“Zoals u weet, zijn onze richtlijnen vrij streng. We hebben een PCR-test nodig, die binnen 72 uur is afgenomen, en dan mag u zonder quarantaine gaan. Als die PCR ouder is dan 72 uur, en nog geen 7 dagen oud, zou bij aankomst in Guyana een tweede PCR-test moeten worden genomen. Het Surinaams protocol is iets anders en dat is, dat naast de PCR-test die ze nodig hebben, eist Suriname ook, dat mensen na aankomst 10 dagen in quarantaine gaan”, aldus de bewindsman. De overtocht met de veerboot tussen de twee landen werd in maart opgeschort, omdat in beide landen besmettingen met het COVID-19 coronavirus zijn ontdekt. Terwijl Suriname nu een dalende trend van het coronavirus heeft, blijft het aantal COVID-19 gevallen in Guyana stijgen. Vorige week werd, na ontmoetingen tussen vertegenwoordigers van de twee regeringen, besloten de oversteek weer mogelijk te maken.

Bron: News Source Guyana

More
articles