Braziliaans oliebedrijf kan toegang offshore Guyana krijgen

‘’Het Braziliaanse, door de staat geleide oliebedrijf Petrobras, zou zich tot Guyana kunnen wenden voor toegang tot arealen langs de evenaar van Zuid-Amerika als lokale milieuregelgevers geen toestemming verlenen om te boren in het Foz do Amazonas Basin in Brazilië’’, zei CEO Roberto Castello Branco op donderdag 3 december. Volgens Castello Branco, is Petrobras door Guyana uitgenodigd om deel te nemen aan de biedrondes van het naburige land. ‘’Dat zou betekenen dat er banen en olievoorraden worden gecreëerd voor Guyana in plaats van voor een van de armste regio’s van Brazilië’’, zei Castello Branco. “Dit moet worden opgelost”, zei Castello Branco over de problemen met milieuvergunningen tijdens een interview op de digitale conferentie Rio Oil & Gas 2020. “We hebben daar grote olievooruitzichten en het is verboden, terwijl Guyana even geniet en zich openstelt.” “Voorlopig blijven we wedden op Brazilië”, zei Castello Branco. “Maar het kan zijn, dat we daar ook heen gaan.” De waarschuwing kwam uit de wens van Brazilië om extra oliegrenzen te openen en de hulpbronnen van het land te diversifiëren naarmate de ontwikkeling van de regio voor de zuidoostelijke Atlantische kust van het land, voortschrijdt.

De equatoriale marge van Brazilië, die gedeeltelijk wordt bedekt door het Foz do Amazonas-bekken, zou een vergelijkbaar potentieel kunnen hebben als het Sta-broek-blok in Guyana, waar een groep on-der leiding van ExxonMobil, achttien afzonderlijke ontdekkingen deed die sinds 2015, ongeveer 9 miljard vaten olie-equivalent bevatten.

Oliemaatschappijen die in Brazilië actief zijn, hebben lang geklaagd over vertragingen bij het verkrijgen van boorvergunningen en milieueffectrapporten die zijn goedgekeurd door milieutoezichthouder IBAMA. Het probleem was vooral acuut in het offshore Foz do Amazonas Basin, evenals bij onshore-blokken die worden verkocht als potentiële vooruitzichten voor hydrofracturering, die grotendeels werden geblokkeerd door rechtszaken. Het Braziliaanse National Petroleum Agency (ANP), heeft geprobeerd de zorgen weg te nemen door nauwer samen te werken met IBAMA, voorafgaand aan vergunningsrondes in een poging om toekomstige zorgen over het verkrijgen van milieuvergunningen weg te nemen. De blokken die zijn goedgekeurd voor het Open Areaal-programma van het ANP bijvoorbeeld, moeten een voorlopige milieurapportage hebben voordat ze in de verkoop worden opgenomen. De problemen zorgden ervoor dat het Franse Total op 7 september, eindelijk afstand deed van de vijf blokken die het bedrijf in het Foz do Amazonas-bekken had geopereerd, na de mislukte zesjarige strijd om goedkeuring van IBAMA.

Total droeg vervolgens op 28 september zijn 40 procent operationele belang in de blokken FZA-M-57, FZA-M-86, FZA-M-88, FZA-M-125 en FZA-M-127 over aan Petrobras voor een niet nader genoemd bedrag. Petrobras bezit nu een operationeel belang van 70 procent in de blokken, terwijl BP Energy de resterende 30 procent behoudt. Total was van plan zeven putten te boren in de blokken, die het bedrijf verwierf tijdens de 11e biedronde in Brazilië in 2013. BHP Billiton liet ook de plannen varen om in 2019 in twee Foz do Amazonas-blokken te boren, terwijl BP Energy de afgelopen jaren ook te maken kreeg met vergunningsproblemen bij het FZA-M-59-blok. In oktober heeft BP de exploitatie van het FZA-M-59-blok overgedragen aan Petrobras. BP behoudt nog steeds 70 procent van het blok, terwijl Petrobras 30 procent bezit. Milieugroeperingen hadden geprotesteerd tegen het boren in de regio na de ontdekking van een voorheen onbekend koraalrif in het troebele water aan de monding van de Amazonerivier. De groepen zeiden dat het boren het rif zou kunnen beschadigen en het zeeleven in het gebied zou kunnen beïnvloeden. De verklaringen hebben nog meer gewicht gekregen tijdens de covid-pandemie, waardoor bedrijven milieukwesties opnieuw hebben geëvalueerd te midden van oproepen tot grotere reducties van de uitstoot van broeikasgassen om klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien uitte IBAMA zijn bezorgdheid over de noodplannen van Total in geval van een ongeval, inclusief coördinatie met buurlanden tijdens een mogelijke olieramp. Petrobras heeft echter tientallen jaren ervaring met Braziliaanse toezichthouders en een enorme invloed op regeringsniveau, wat ertoe heeft geleid dat veel functionarissen uit de industrie een snelle oplossing voor het geschil over boren verwachten.

Petrobras nam ook USD 1 miljard aan investeringen op die bestemd waren voor het Foz do Amazonas Basin en de equatoriale marge van Brazilië in zijn onlangs vrijgegeven bestedingsplan van USD 55 miljard voor 2021-2025.

 

More
articles