Surinaamse obligaties behoren tot slechtst presterende ter wereld

Suriname zal deze week een deal sluiten met schuldeisers na het missen van een rentebetaling van USD 25 miljoen op zijn obligaties en het officieel in gebreke blijven, volgens bronnen binnen regeringskringen. De Surinaamse regering is drukdoende met gesprekken om een akkoord te krijgen met de obligatiehouders om betalingen uit te stellen en wanordelijke wanbetaling te voorkomen.

Naar verluidt, wordt verwacht dat er deze week een akkoord zal worden bereikt met de schuldeisers. Suriname vroeg 30-dagen uitstelperiode over op zijn bankbiljetten van 2026 dollar, die oorspronkelijk op 26 oktober moesten worden betaald. Het Surinaamse Creditor Committee, dat enkele houders van de 2023 en 2026 obligaties van het land vertegenwoordigt, zei maandag in een verklaring, dat het het voorstel van de regering zal steunen. Leden van de groep zijn onder meer: Franklin Templeton Investment Management Limited, Eaton Vance Management, GMO LLC en Greylock Capital Management.

Het herziene bod van de natie, dat vrijdag afloopt, bevat een bepaling om af te zien van huidige standaardgebeurtenissen voor de 2026-bankbiljetten. Het zou de regering ook enkele maanden ademruimte geven voor betalingen voor de effecten die in 2023 verschuldigd zijn. Volgens gegevens van Bloomberg, zijn de obligaties van Suriname dit jaar met 21 procent gedaald.

Daarmee behoort Suriname tot de slechtste presteerders ter wereld, samen met het kwartet van Libanon, Ecuador, Venezuela en Argentinië, die ook hun schulden niet hebben betaald of geherstructureerd. Naast onderhandelen met obligatiehouders voert Suriname ook een programma met het Internationaal Monetair Fonds.

More
articles