‘Situatie Cubaanse vluchtelingen zorgwekkend’

Momenteel bivakkeert een grote groep vluchtelingen die voor het merendeel bestaat uit Cubanen, bij de Canawaima Ferry Service in het district Nickerie. De groep vertrok begin deze week uit Paramaribo richting Nickerie om de oversteek te doen naar Guyana. Van daaruit wil de groep doorreizen naar de Verenigde Staten (VS). De groep hoopt zich in de VS te kunnen vestigen, nu de aankomende president Joe Biden, onlangs heeft aangekondigd, dat hij zich soepeler zal opstellen tegenover immigranten. De groep is gestrand in Nickerie, omdat Guyana vanwege COVID-19, de grens nog steeds gesloten houdt.

De vluchtelingen bivakkeren momenteel in tenten bij de grenspost en maken gebruik van de sanitaire voorzieningen van militairen die daar gevestigd zijn. DA’91-voorzitter Angelic del Castilho zegt tegenover De West, dat de situatie van deze vluchtelingen erg zorgwekkend is voor Suriname. “Het baar zorgen, omdat de groep niet alleen uit volwassenen bestaat, maar ook uit kinderen. De situatie is zeer triest, de regering moet samen met andere autoriteiten regionaal kijken wat zij voor deze groep kan beteken. Ook moet de regering, gezien ze nog steeds op Surinaams grondgebied zijn, ervoor waken dat er geen onhygiënische en of onveilige toestanden ontstaan. Lettende op de manier waarop de vluchtelingen nu bivakkeren, vrees ik voor de gezondheid van hen en die van onze mensen”, zegt Del Castilho.

DA’91 had volgens haar, eerder voor soortgelijke situaties gewaarschuwd. Zij vindt dat de vorige regering deze kwestie beter had moeten aanpakken. “Ook al zou de huidige regering nu willen helpen, ze kan niet veel doen. Suriname heeft met eigen problemen te kampen, we hebben als land grote problemen.” Del Castilho hoopt dat de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), iets kan betekenen voor deze economische vluchtelingen. Volgens Del Castilho, zou de Cubaanse ambassade zich over deze mensen moeten buigen. “Maar dan heb je aan de andere kant, dat ze misschien niet veel voor hen kan betekenen, omdat het een sneer naar hen is, want deze mensen willen niet terug naar Cuba. Uiteraard moet Suriname toch inkomen, de regering moet hulp inroepen of de desbetreffende organisaties in kennis stellen, zodat internationale organisaties zich kunnen buigen over deze mensen. Op deze manier kan het niet doorgaan”, zegt Del Castilho.

door Orsilia Dinge

 

More
articles