‘Er zijn grenzen, uitspraken kunnen intimiderend zijn’

Carl Breeveld, gewezen DOE-parlementariër, zegt tegenover De West, dat hetgeen gesteld is door Ricardo Panka, woordvoerder van de Nationale Democratische Partij (NDP), in een lokaal dagblad, een verkeerde interpretatie is van hetgeen NDP-voorzitter Bouterse, in Ocer gezegd heeft. Bouterse zou na de zitting van de Krijgsraad hebben gezegd, dat kapitalistische systemen, alleen met wapens weggehaald kunnen worden, daarbij doelend op de huidige regering.

Volgens Bouterse zou het volk de NDP weer nodig hebben. Ook was Bouterse van mening, dat de NDP zich sterk blijft maken voor de vestiging van een sociaaldemocratisch systeem, terwijl de huidige regering voor een kapitalistisch systeem heeft gekozen. In het kader hiervan stelt Breeveld, dat men geen democratisch gekozen model, kan aanpakken door middel van het toepassen van geweld. Volgens hem kunnen de woorden van Bouterse, heel intimiderend of onterecht overkomen.

“Iedereen is vrij om een mening te verkondigen, we leven in een democratie, maar wij moeten beseffen, dat er grenzen zijn en wanneer de democratie in gevaar komt door bepaalde uitspraken, dan moet dat gelijk worden afgewezen”, benadrukt Breeveld.

Panka was voorts van mening, dat de uitspraken van Bouterse verkeerd is opgevat. ‘Dat er wapens gebruikt moeten worden om deze regering ten val te brengen’, was volgens Panka niet zo bedoeld. Volgens hem, werd erop ideologische wapens gedoeld om armoede tegen te gaan en racisme te bestrijden. Breeveld: “Uitspraken kunnen naar situaties leiden, waar wij niet in willen belanden.” Hij is voorts van mening, dat wij het niet eens hoeven te zijn met de huidige regering, en hij op bepaalde momenten ook niet eens is met de regering, maar om uitspraken als ‘wapens’ erbij te halen, terwijl er een verleden van 1980 is ongeoorloofd. Hij verklaart verder, dat geweld niet op zo een manier bestreden wordt. “Men kan geen democratisch gekozen model gaan aanpakken, door middel van geweld. Het komt heel intimiderend over en is onterecht”, benadrukt Breeveld. In dat kader, zal de regering maatregelen moeten treffen, om de rechtsstaat en de samenleving te beschermen. Breeveld zegt voorts, dat Bouterse als verantwoorde leider van een politieke partij, zulke uitspraken niet kan doen, omdat het niet goed is voor de samenleving, en de toekomst van Suriname. Breeveld: “Men heeft in 1980 met wapens geregeerd en er zijn ook mensen vermoord. Als je nu over ideologische wapens gaat praten, zet je het volk in een heel moeilijke situatie.” Breeveld stelt, dat het niet van toepassing is, om het woord wapens in een toespraak te gebruiken, terwijl er een wapenverleden is en er vreselijke dingen gebeurd zijn. Volgens Breeveld, probeert de huidige regering haar best te doen en wij nog even in afwachting moeten blijven, omdat zij nog steeds aan oplossingen van problemen veroorzaakt door de vorige regering werkt, waaronder met name de economische situatie.

More
articles