Toename malariagevallen in Pelele Tepoe en Apetina

‘Uitbraak zal deskundig aangepakt worden’

De directeur van de Medische Zending (MZ), Herman Jintie, zei tegenover de krant, dat het aantal malariagevallen in de dorpen Pelele Tepu en Apetina, vanaf september 2020 een stijgende trend vertoont. Jintie zegt dat in vergelijking met de voorgaande maanden, het een forse stijging is. “Eerder dit jaar was Suriname bijna malariavrij. Alleen in het dorp Palumeu was er een uitbraak, die ook spoedig werd aangepakt door samenwerking van de MZ en de bevolking van het dorp”, aldus Jintie.

Volgens Jintie is de MZ momenteel samen het ministerie van Volksgezondheid door middel van het malariaprogramma van het ministerie, bezig de lokale bevolking te informeren hoe de malariasituatie beheersbaar gemaakt kan worden. Jintie benadrukt, dat de MZ nimmer was gestopt met haar voorlichtingscampagne. Verder verzekert Jintie de samenleving, dat de malaria-uitbraak deskundig aangepakt zal worden.

“Onder geen enkele omstandigheid kan er gezegd worden, dat de toename te wijten is aan niet optimale malaria-voorlichtingen.

Hoewel Suriname bijna geen malariagevallen meer had, zijn we doorgegaan met voorlichting geven. De malariamuskieten zitten overal, en in principe is malaria overdraagbaar, het is een infectieziekte.

Hierdoor bestaat het vermoeden, dat de ziekte overgebracht is door iemand die naar Palumeu is geweest”, zegt Jintie.

De MZ is na de uitbraak volgens Jintie alerter geworden, ook is het team bezig met een plan om overal in het gebied de controle op malaria op gang te brengen. “We zijn nu bezig met een plan en dat houdt in, dat eenieder die zich ziek voelt, verplicht is zich aan te melden bij een van de dichtstbijzijnde MZ-klinieken. De communicatie proberen we ook op gang te brengen, we hebben overleg gehad met het traditioneel gezag in het gebied. Aan ons is de volledige ondersteuning beloofd.”

Jintie zegt dat de MZ samen met andere autoriteiten, gestart is met het distribueren van klamboes om mensen bewuster te maken. Verder benadrukt hij, dat alle positieve malariagevallen tot op dit op dit moment, direct behandeld zijn. Volgens Jintie heeft de MZ een microscopist die de besmettingen in de gaten houdt. “Iedereen van buiten wordt getest. Gezien er alleen in dat gebied de malaria voorkomt, wordt het gebied veilig gehouden, zodat niemand besmet het gebied verlaat. Er worden continu testen uitgevoerd. Tot slot moet ik wel zeggen, dat Palumeu nu malariavrij is.”

door Orsilia Dinge

 

More
articles