Padieboeren kijken uit naar brandstofcompensatie: ‘Consumptierijst kan duurder worden’

De overheid heeft na de verhoging van governmenttake bekendgemaakt, dat sectoren die sterk afhankelijk zijn van brandstof, in aanmerking kunnen komen voor een brandstofcompensatie van SRD 0,50 per liter benzine. De agrarische sector is een van deze sectoren. De voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), Radjoe Bhikharie, zegt tegenover De West, dat de rijstsector, met name de padieboeren, momenteel reikhalzend uitkijkt naar de beloofde brandstofcompensatie. Volgens Bhikharie moest de agrarische sector om in aanmerking te komen, zich registreren. Enkele boeren hebben zich reeds geregistreerd voor de compensatie, echter is er volgens Bhikharie, nog geen overleg geweest of de compensatie nog doorgevoerd zal worden.

“We willen natuurlijk niet alles gratis, maar als de agrarische sector ook deel uitmaakt van sectoren die sterk afhankelijk zijn van brandstof, dan is de compensatie wel geacht, ook omdat deze sector grotendeels bijdraagt aan de governmenttake’’, zegt Bhikharie.

De tegemoetkoming betekent volgens hem, veel voor de rijstsector. ‘’Waarom kan de compensatie wel worden gegeven aan de multinationals, maar niet aan lokale bedrijven die de productie van Suriname stimuleren?’’ Bhikharie stelt dat brandstof de nummer 1 grondstof is die nodig is in de rijstsector. “Voor het bewerken van 1 hectare rijstaanplant, is er minimaal 60 liter diesel nodig en dat is exclusief het verbruik bij de pelmolen en de combines. Dan moeten we even nagaan hoeveel brandstof er gebruikt wordt vanaf de inzaai- tot de oogstperiode.”

Bhikharie is een voorstander van brandstofcompensatie, maar benadrukt wel, dat een goede controle vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij nodig is, omdat compensatie ook corruptie in de hand kan werken. “Indien de compensatie toch wordt gegeven, moet er uitdrukkelijk op worden toegezien, dat het voor de productiesector wordt gebruikt en niet voor eigen belang. Er zullen natuurlijk een paar oneerlijke boeren ertussen zijn, maar met goede controle worden die zo ontmaskerd. Ook moet het niet zo zijn, dat de compensatie alleen voor de grote boeren zal gelden.”

Duurdere consumptierijst

Gezien de verhoging van brandstof een kettingreactie is op alles die te maken daarmee heeft, zal ook de prijs van consumptierijst volgens Bhikharie bijgesteld worden. Bhikharie zegt, dat rijstboeren ook grondstoffen, onder andere onderdelen van machines, moeten binnenhalen die allemaal gebaseerd zijn op de nieuwe wisselkoers. “De koersunificatie heeft impact gehad op alles, zo kunnen we bijvoorbeeld goedkope ureum vergeten. Hierdoor kan ook consumptierijst duurder worden en dat bepalen de padieboeren niet, maar de opkopers. De druk in de sector is momenteel heel zwaar”, aldus Bhikharie. Indien de brandstofprijs niet verhoogd was, zou de rijssector volgens Bhikharie het hoofd nog even boven water kunnen houden. “Desondanks vertrouwen we op de huidige regering en heeft de onlangs presenteerde jaarrede ons bemoedigd dat het nog goed kan komen met de sector. Alleen zijn er capabele en eerlijke mensen daarvoor nodig.”

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles