Interpol- opsporing voor Putter en Buysse in zaak Hoefdraad

In augustus van dit jaar vroeg de Anti-Corruptie unit namens procureur-generaal (PG) mr. Roy Baidjnath Panday, officieel een interne opsporing aan voor de gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Deze opsporing kwam kort nadat De Nationale Assemblee de in staat van beschuldigingstelling van Hoefdraad had toegewezen aan de PG. “Met de interne opsporing werd zijn woonadres aangedaan en huiszoeking, daarna opsporing in de kranten en internationaal opsporing”, bevestigde een betrouwbare bron.

Naar verluidt, hadden de bevoegde instanties de ex-minister opgespoord en hij was niet aangetroffen, dus volgde opsporing intern gevolgd door na-tionale en internationale opsporing.

De PG heeft in het kader hiervan gezegd in het radioprogramma ABC Aktueel, dat gezien het feit dat de gewezen minister niet is opgespoord en aangehouden op nationaal niveau, het Openbaar Ministerie ertoe is overgegaan om hem internationaal te signaleren bij Interpol. “Dat proces is begin september geïnitieerd, totdat wij een tegenbericht kregen van Interpol, dat zij aanvullende informatie nodig hadden, omdat het betrof een gewezen bewindspersoon en daarvoor hebben zij een apart protocol waarbij vragen beantwoordt moeten worden”, aldus de PG.  Volgens Baidjnath Panday is dit inmiddels gebeurd en zijn zij nu in de fase waarbij de verwachting is dat Interpol binnen zeer korte tijd over zal gaan tot het internationaal opsporen van Hoefdraad.

Verder zegt de PG, dat het gaat om meer personen dan alleen Hoefdraad, omdat in het strafonderzoek er meer mensen die niet in Suriname zijn, zichtbaar geworden zijn. Het Openbaar Ministerie heeft daarom ervoor gekozen om na de nationale opsporingen die niet succesvol zijn geweest, deze personen ook internationaal te doen signaleren. Naar verluidt gaat het hierbij om de opsporing van Robert Putter, adviseur van de ex-minister en van Hans Buysse van het Belgisch consultancy bedrijf Clairfield Belgium N.V.

 

More
articles