Suriname een stap dichterbij steunaanvraag IMF

President Chandrikapersad Santhokhi heeft zaterdag tijdens een persconferentie in Nickerie, bekendgemaakt, dat de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn begonnen voor het verkrijgen van steun voor de betalingsbalans en de begroting. Momenteel is de minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing samen met deskundigen bezig de steunaanvraag uit te werken. In een eerder bericht gepubliceerd door ons medium, gaf president Santokhi aan, dat er goedkoop kapitaal beschikbaar is, in de wereld vanwege de coronapandemie. Naast de grote financiële uitdaging waar ons land nu voor staat, hebben we ook te maken met de effecten van COVID-19, die negatief werken op de overheidsfinanciën, de deviezeninkomsten en daardoor ook de mate waarop we onze schulden kunnen aflossen.

Vandaar dat de regering ook heeft aangeklopt bij het IMF. Het IMF zou bereid zijn financiële injecties aan ons land te geven en te helpen bij het herschikken van de schulden. Ook Nederland en de Verenigde Staten hebben hulp op dit vlak toegezegd. Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, is er veel interesse in het buitenland om in Suriname te investeren.

“Er wordt financiële steun gevraagd aan het IMF, de Wereldbank en Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) ”, aldus de president. Het gaat hier om bilaterale hulp voor het reorganiseren en de herprofilering van de schuldenlast van Suriname. De regering heeft buitenlandse specialisten binnengehaald voor technische assistentie, en ingeval de leningen rondkomen, zal ze ademruimte hebben. Het gaat volgens de president niet alleen om de financiële crisis op te lossen, maar ook om de economie te herstellen. Er wordt met goedgunstige landen nagegaan, hoe de samenwerking kan worden uitgebreid.

Naast de gesprekken met multilaterale instellingen, wordt ook gesproken over leningen bij private internationale instellingen, tegen een acceptabele en draagbare rente met een grace-periode van vijf jaar. Er wordt beperkt en niet verbruikt, terwijl er een beleid wordt gevoerd van zero-corruptie. “Het is thans de minister van Financiën gelukt om na 2 jaar, zonder leningen de salarissen uit te betalen’’, benadrukte Santokhi. Na de verkiezingen van mei, heeft de huidige coalitie kunnen bemiddelen bij de banken voor leningen, om zo de ambtenaren en de pensioenen uit te kunnen keren.

De regering heeft intussen een pakket aan maatregelen kunnen samenstellen en voorgesteld aan de Sociaal Economische Raad (SER), Ravaksur en de Vereniging van Economisten in Suriname. De maatregelen die in de tussen tijd zijn toegepast zijn de brandstofverhoging en de unificatiekoers. Met de sociale partners en organisaties over het pakket van maatregelen dat nog toegepast moet worden, wil de regering een overeenstemming bereiken. Gezien de SER naar meer tijd heeft gevraagd, wordt er nog deze week met de vakbeweging gesproken.

More
articles