Brug tussen Suriname-Guyana: ‘Brug geen prioriteit in urgentiefase’

Het afgelopen weekend hebben president Chadrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk, werkbezoeken afgelegd aan de districten Saramacca, Nickerie en Coronie om zich op de hoogte te stellen van de problemen die er spelen. Tijdens het bezoek aan Nickerie, heeft de president de samenleving verzekerd, dat er nog tijdens zijn regeerperiode een brug over de Corantijnrivier gebouwd zal worden. Volgens de president zijn er reeds diepgaande afspraken gemaakt met de Guyanse president, Irfaan Ali.

Bestuurskundige August Boldewijn, zegt desgevraagd dat het bouwen van een brug momenteel geen prioriteit is voor Suriname, zeker niet als de huidige regering nu aan wederopbouw van de economie moet werken. Ook zegt, hij dat een brug op korte en middellange termijn bouwen, niet realistisch is. “De president heeft zelf aangegeven, dat we nu in een urgentiefase zitten, dus hij kan nu onmogelijk praten over het bouwen van een brug waarvan de economische waarde niet bekend is.’’

Boldewijn stelt dat in een periode waarin de economische vraagstukken opgelost moeten worden, het bouwen van een brug geen prioriteit geniet. ‘’Vooral als het nog niet bekend is, wat de brug voor Suriname gaat opbrengen”, zegt Boldewijn.

Volgens Boldewijn kan het kapitaal voor de bouwwerkzaamheden van de brug, beter geïnvesteerd worden in zaken die wel voordelen hebben voor de Surinaamse economie. Verder benadrukt Boldewijn, dat het ernaar uitziet dat regeerleiders geen prioriteiten meer kunnen stellen, gezien Suriname tal van leningen heeft om af te lossen en niemand de mogelijkheid bekijkt hoe dit aan te pakken. “Kunnen we geen prioriteiten meer stellen? Om heel realistisch te zijn, kunnen we niet eens onze lenigingen aflossen, laat staan het bouwen van een brug. Deze regering moet ophouden met grappen maken, niet omdat de vorige regering een tal van bruggen heeft gebouwd, moet de huidige regering hetzelfde doen. Dit is na-aperij”, aldus de bestuurskundige.

Technisch bekeken is het bouwen van een brug volgens Boldewijn geen probleem, alleen worden zaken wat ingewikkelder als er gebrek is aan kapitaal. Verder stelt Boldewijn voor, dat de regering eerst de problemen van de veerbootverbinding tussen Suriname en Guyana aanpakt. “We begrijpen een aantal factoren niet. Ten eerste hebben we meer dan een brug nodig, met name een stabiele economie. Ten tweede liggen de voordelen van de brug nog niet voor de hand. Indien de brug toch wordt gebouwd, zullen er ander factoren zijn die bijkomen kijken, met name onderhoud en beveiliging. En daar hebben we nu helemaal geen geld voor. De kosten delen met het buurland kan ook drastische gevolgen hebben, omdat die grenscorrecties kunnen afdwingen. En gezien de Corantijnrivier 100 procent Surinaams is, kunnen er geen grenscorrecties plaatsvinden”, zegt Boldewijn.

De president zei tijdens het bezoek, dat de bouw van de brug ook ervoor zal zorgen, dat illegale doorvoer, smokkel en corruptie tot het verleden zullen behoren. Volgens Boldewijn, is een brug niet een goede oplossing voor deze problemen. “Beveiliging van de grens is een militaire aangelegenheid, het Nationaal Leger moet voor de optimale bescherming opdraaien.’’ Dat momenteel de bescherming bepaald niet optimaal is, komt volgens Boldewijn omdat de middelen er niet zijn. Ook zijn de militairen volgens hem, niet equipped genoeg.

Tot slot benadrukt Boldewijn, dat indien men toch van start gaat met de bouwwerkzaamheden, er rekening moet worden gehouden met het technische gedeelte dat elke brug met zich meebrengt. “Men moet rekening houden met het achterland en ontginning van grondstoffen. En ook het technische gedeelte heeft torenhoge kosten. Zo zijn er een aantal factoren waarmee men rekening moet houden. Nogmaals, een brug zal nu niets opbrengen voor Suriname, zeker niet omdat we in urgentiefase zitten en heel snel de enorme puinhoop moet opruimen. Na het rehabilitatieproces kan men misschien wederom hierover plannen”, aldus Boldewijn.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles