Enorme achterstand in rechtszaken en wijzen van vonnissen

In de Congreshal vond gisteren de buitengewone openbare zitting van het Hof van Justitie plaats, dit ter gelegenheid van de opening van het zittingsjaar 2020-2021. Gisteren was ook de eerste zitting van het nieuwe zittingsjaar van het Hof van Justitie. Er is tijdens deze zitting onder andere gesproken over afspraken die zijn gemaakt betreffende rechtspraken voor het dienstjaar 2020-2021.

Waarnemend hofpresident mr. Iwan Rasoelbaks, zei dat er momenteel een grote achterstand is in de behandeling van rechtszaken en het wijzen van vonnissen.

Voor rechtzoekenden moeten zaken klantvriendelijker en efficiënter worden gemaakt. Het hof zal hier volgens Rasoelbaks, het komend jaar extra aandacht aan besteden. Ook zullen de mogelijkheden bekeken worden om meer te investeren in de digitale rechtspraak. Tevens zullen het komend jaar, de mogelijkheden worden bekeken om de kosten en de periode voor rechtspraken in te korten. De begroting voor het komende zittingsjaar ligt rond de SRD 55.5 miljoen en euro 980.000. Rasoelbaks benadrukte, dat deze berekeningen reeds waren opgemaakt, alvorens de koersunificatie werd doorgevoerd. Verder deed Rasoelbaks een dringende oproep om rechtszaken in gemiddeld complexe zaken, binnen korte tijd af te ronden. “Ik doe een beroep op de advocatuur om hierin constructief hun medewerking te verlenen”, aldus Rasoelbaks.

Volgens Rasoelbaks heeft de vorige regering zonder overleg met het hof, de afgelopen jaren gesneden in de begrotingen die het hof had ingediend. “Dit is een nare ervaring geweest. Ik stel voor, dat dit tot het verleden gaat behoren”, zei Rasoelbaks. Verder haalde hij enkele punten aan, die onderverdeeld zijn in urgente en korte termijn doelen. In de eerste termijn ofwel urgentiefase is de benoeming van rechters, administratieve krachten en substituut-griffiers opgenomen. Verder zal in deze fase goedkeuring worden gevraagd van het COVID-19-budget, om de rechtszalen covid-vrij te maken. Aan het eind van deze fase zullen consultants aangetrokken worden in verband met het verbeter- en verzelfstandigingsplan. In de korte termijn is opgenomen, dat er geen achterstanden meer mogen zijn in rechtspraken. Het hof zal de mogelijkheden bekijken om een rechtszaal in gebruik te nemen in de districten Brokopondo en Marowijne. In Nickerie zal het gebouw Paleis van Justitie, in gebruik worden genomen.

Tot slot van de presentatie van Rasoelbaks deelde hij mede, dat er in het afgelopen zittingsjaar bijkans 39.370 zaken behandeld zijn geworden. In vergelijking met jaar 2019 is het aantal rechtszaken volgens Rasoelbaks, vanwege de uitbraak van Covid-19 afgenomen. In 2019 waren er bijkans 70.019 zaken op de groene tafel beland. “Door de Covid-pandemie zijn er minder zaken behandeld, meer omdat het Hof haar deuren moest sluiten”, zei de hofpresident. Verder heeft hij aan de regering voorgesteld, om nieuwe rechters te benoemen. Momenteel telt Suriname 26 rechters die duizenden zaken moeten afwerken. “Dit is roofbouw op de gezondheid. Een rechter kan op een werkdag slechts 1.5 vonnissen spreken”, stelde Rasoelbaks. Volgens hem zijn er landelijk ongeveer 40 rechters nodig om het werk te uit balanceren

Ook de Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, Samantha Gadradj, benadrukte, dat het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaten zwaar onder de Covid-pandemie hebben geleden. Volgens Gadradj is de input van de regering momenteel harder dan ooit te voren nodig. “A ogri tyar wan bun, dit is de reden dat we over kunnen gaan tot digitaal verhoren van arrestanten en vonnissen uitspreken. Er zal slimmer gewerkt moeten worden, waardoor langdurige processen tot het verleden gaan behoren”, aldus Gadradj.

More
articles