Suriname moet een tweede COVID-19 uitbraak voorkomen

Gebleken is dat bewoners van ons land, de door de regering Santokhi afgekondigde COVID-19 maatregelen aan hun laars lappen, ofschoon er een dringend beroep is gedaan op de samenleving, om de afname van het aantal covid-besmettingen te bevorderen en ook hun eigen veiligheid te waarborgen. Volgens VHP- parlementariër Mahinder Jogi, moet Suriname juist een tweede COVID-19 uitbraak  voorkomen. “Indien de samenleving ongehoorzaam wil blijven en de opdracht van het wettelijk gezag naast zich blijft neerleggen, kan Suriname een tweede golf van covid-besmettingen verwachten”, zegt Jogi tegenover de krant. Volgens hem heeft de regering de maatregelen versoepeld, omdat ook het bedrijfsleven en andere sectoren, weer hun diensten kunnen verrichten. “Maar natuurlijk moet men de maatregelen in acht nemen”, aldus Jogi. Hij blijft van mening, dat het nu ligt aan de samenleving, op welke wijze zij door wenst te gaan met haar ongehoorzaamheid. Op zo een manier gaan we corona niet stoppen. Het vertrouwen dient er te zijn bij de burgers”, aldus Jogi. De regering is er inderdaad om  randvoorwaarden te creëren en zij doet haar uiterste best om de veiligheid in ons land te waarborgen, maar het betreft momenteel een stukje zelfverantwoordelijkheid van elk individu. “Laten we nou de zaak serieus bekijken, Het is een heel ernstige zaak”, stelt Jogi. Volgens Jogi moeten de politie en de regering, de burgers die de maatregelen willen blijven negeren en inbreuk moedwillig blijven plegen op het staatsgezag, strenger worden aangepakt.

Regering moet tot het uiterste gaan

Volgens Jogimoet de overheid niet verslappen, bij het geven van voorlichting aan de bevolking. De bewustwording dient meer op gang te komen. “De persconferenties zouden drie tot vier keer per dag, herhaald moeten worden op diverse kanalen en in alle talen.

Zodat men bewust wordt, hoe ernstig de situatie wel is”, zegt Jogi. “We moeten de kalmte bewaren en de maatregelen in acht te nemen. ”Volgens Jogi moeten wij openbare bijeenkomsten vermijden. Ook de 1,5 meter afstand houden, als we ergens zijn waar er veel meer mensen zijn. Jogi vindt dat men niet moet sollen met de situatie en de idee hebben, dat niemand meer ziek kan of zal worden. “Laat het virus van “ongehoorzaamheid” niet er voor zorgen, dat het COVID-19 virus als “de engel des doods” steeds meer slachtoffers gaat maken binnen de Surinaamse gemeenschap.

Scholen

Jogi is voorts van mening, dat wij de opening van de scholen niet moeten onderschatten. “ Wij moeten er ook niet van uitgaan, dat kinderen zich aan de maatregelen zullen houden. Daarom moeten de leerkrachten en de docenten erop toezien, dat alles richtig verloopt.

De Centrale meldkamer

Hoofdinspecteur van politie Humphrey Naarden zegt tegenover De West, dat de politie nog altijd erop toeziet, dat de maatregelen worden nageleefd. Ook is de politie tijdens de avondklok nog altijd actief in bepaalde buurten. Hij zegt, dat lockdownovertreders nog steeds worden overgebracht naar het Politie Opleidings Centrum (POC). “De politie kan ook niet overal aanwezig zijn, daarom doen wij een beroep op de samenleving, een oogje in het zeil te houden en de Centrale Meldkamer (115) van de politie te contacten, als blijkt dat mensen de maatregelen negeren”, benadrukt hij. Minister Kenneth Amoksi heeft wederom aangekondigd, dat het alarmnummer 105 in gebruik wordt genomen. “Als alles goed verloopt, zal het maandag in werking zijn.”  “Wanneer men het heeft over overtreders, als er een feest bij de buren is of verder in de straat wordt gehouden, mag men dat doorgeven,” deelt hij mee. Naarden vraagt, de gemeenschap om medewerking te verlenen en zo de zaak veilig te houden. “De politie doet nogmaals een dringend beroep op de burgerij, de avondklok niet te overtreden en te allen tijde de maatregelen te gehoorzamen”, aldus Naarden.

More
articles