Politie doet niets met ‘wallet’ aangiftes:

‘Als je iemand bedreigt of mishandelt, sluiten we je wel op’

Op sociale media maken steeds meer mensen er gewag van benadeeld te zijn geworden door beheerders van wallet-groepen. Deze personen geven aan dat zij hun geld niet kunnen ontvangen, terwijl zij de personen die verantwoordelijk zijn voor het uitbetalen van de gelden, uitmaken voor oplichters. Humphrey Naarden, hoofdinspecteur en woordvoerder van het Korps Politie Suriname (KPS), zegt in gesprek met De West, dat benadeelden niet naar de politie moeten stappen voor hulp. “We kunnen het niet plaatsen onder een specifiek strafbaar feit, daarom hadden we de mensen gewaarschuwd”, zegt Naarden. Hij geeft aan dat de benadeelden wel aangehoord worden, maar dat er verder niets gedaan kan worden.

“Als je aangifte komt doen, is er een verdachte die we moeten opsporen, maar we kunnen de persoon niet opsporen, dus we nemen de aangifte niet op”, zegt Naarden.

Hij geeft aan dat het vooralsnog onduidelijk is voor de politie of het gaat om een strafbaar feit. Volgens Naarden is het probleem met betrekking tot wallet, niet specifiek opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) dat ook instructies geeft over mogelijke strafbare feiten, heeft ook nog niet aangegeven als het valt onder een strafbaar feit. Benadeelden moeten volgens Naarden naar de civiele rechter stappen. “Als je iemand bedreigt, kapt of mishandelt, omdat je benadeeld bent geworden, gaan we je wel opsluiten, want dat is wel een strafbaar feit”, stelt Naarden. Hoewel veel mensen vooral op sociale media tekeer gaan, zijn er anderen die nog steeds hun wallet-groepen promoten.

“Surinamers zijn hardhorend. We hebben ook de reacties op Facebook gelezen toen we hebben gewaarschuwd voor het wallet spel. Men gaf gewoon aan dat het hun geld is”, zegt Naarden. Volgens hem zal de politie pas optreden als blijkt dat het onder een strafbaar feit valt. “Wallet lijkt sterk op een piramidespel. Op een gegeven moment moet men zoveel mensen betalen dat het spel in elkaar dondert. Men moet daarom goed nadenken. We hebben ervaring met de verschillende soorten piramidespelen, vandaar we gewaarschuwd hebben. We kennen gevallen waar mensen in het verleden duizenden SRD’s zijn kwijtgeraakt. Het is een groot risico”, aldus Naarden.

door Priscilla Kia

 

More
articles