Nederlandse vluchten worden onder strikte voorwaarden uitgevoerd

Naar aanleiding van de huidige situatie van COVID-19 in Nederland, waarbij de besmettingen behoorlijk zijn gestegen, hebben minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, maatregelen getroffen ten aanzien van het vliegverkeer in het land. In dit kader hebben de twee ministers gisteren een spoedpersconferentie gehouden, waarbij enkele mededelingen werden gedaan met betrekking tot de vluchten uit Nederland. De regering heeft namelijk besloten, de vluchten van en naar Nederland onder strikte voorwaarden uit te voeren. In de week van 4 oktober tot 11 oktober, zullen de SLM en de KLM, nog steeds hun geplande vluchten uitvoeren.

De passagiers op deze vluchten zullen een negatieve COVID-19 test moeten overleggen, die niet ouder mag zijn dan 72 uur. Deze personen moeten in verplichte quarantaine. De faciliteiten voor de quarantaine worden in orde gemaakt door hotels aangesloten bij de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA).

Vanaf 12 oktober zal er slecht één keer per week een vlucht van en naar Nederland uitgevoerd worden. Om de veiligheid van onze samenleving te garanderen, is de regering genoodzaakt, de route intensief te controleren. Naast Nederland zullen ook vanuit andere bestemmingen, gecontroleerde vluchten worden uitgevoerd.

Momenteel heeft Suriname 83 actieve COVID-19 gevallen en de regering probeert de situatie in Suriname, beheersbaar te houden. Er wordt samen met de regering beoordeeld of er een vlucht mag plaatsvinden en onder welke omstandigheden. Er is een aanzienlijke toename van het aantal COVID-19 besmettingen in Nederland, waardoor er door onze regering besloten is het quarantainebeleid aan te passen. Door tijdgebrek heeft de regering besloten, dat passagiers die op 3 oktober uit Nederland komen, bij aankomst in verplichte zelfquarantaine moeten gaan. Bij aankomst zullen de autoriteiten dan voorzien worden van een adres en een telefoonnummer, waar de mensen te bereiken zijn. Verder zullen het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), regelmatig controles uitvoeren op de aangegeven adressen. Suriname is in vergelijking met Nederland, momenteel een veel lager risicoland. Volgens minister Ramadhin wil de regering geen onnodige risico’s nemen door de burgers hun gezondheid in gevaar te brengen.

Reisverzekering

Het is vereiste, dat passagiers uit Nederland vanaf 4 oktober tot 11 oktober een negatieve PCR-testuitslag, die niet ouder is dan 48 uur, bij zich hebben. Wie geen negatieve test kan tonen op Schiphol, zal niet richting Suriname kunnen reizen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar, is een testuitslag niet vereist. Vanaf 4 oktober is er quarantaineopvang (hotels) in Suriname beschikbaar, die de passagier wel zelf zal moeten betalen. Ramadhin stelt, dat indien er personen zijn, die op zakenreis op en neer moeten gaan, het nodig zal zijn, dat die een reservering plaatst bij één van de hotels. Een ander vereiste die nodig zal zijn, is een reisverzekering, waarin ook COVID-19 is opgenomen in de verzekering.

Passagiers die dat niet hebben, wordt gevraagd een verklaring te tekenen in Nederland, waar zij zich aan dienen te committeren. “Toeristen met een buitenlandse nationaliteit, zullen een ziekteverzekering moeten hebben met COVID-19 in het pakket van diensten, of u zult gevraagd worden een verklaring te tekenen waarin staat opgenomen, dat indien u in Suriname COVID-19 positief getest wordt of ziek wordt, de kosten voortvloeiend uit de medische behandeling en diagnostiek ten koste zullen zijn van u’’, aldus Ramadhin. Dit geldt ook voor repatrianten die vanaf 12 oktober toegelaten worden in Suriname.

Ramadhin zei dat in samenwerking met het team, er wekelijks geëvalueerd zal worden, indien er aanpassingen dienen te komen. De regels kunnen scherper of juist soepeler worden gemaakt. Voor essentiële beroepen en diplomaten is er ook een protocol, waarbij er specifieke richtlijnen zijn om Suriname te bezoeken. Volgens de minister van Volksgezondheid wordt dit protocol nog ter beschikking gesteld voor het publiek. TCT-minister Jubithana, zei dat de Johan Adolf Pengel luchthaven verstandig voorbereid is, om de vluchten die nog moeten komen, af te handelen.

Volgens Jubithana moet er nog een arts op de luchthaven geplaatst worden, die permanent kan ingrijpen op de luchthaven.

 

More
articles