Samson staat kritisch tegenover regeringsbeleid

Onlangs heeft president Chadrikapersad Santokhi, de begroting van de regering voor het dienstjaar 2020-2021 ingediend. Econoom tevens jurist Guillermo Samson zegt tegenover De West, dat hij heel kritisch terug kijkt naar de jaarrede. ‘’Zo is het aantal van uitstaande leningen niet opgeteld bij het verschil tussen totale inkomsten en totale uitgaven’’, zegt Samson. De huidige regering lijkt volgens hem op de goede weg te zijn, maar communiceert niet met deskundigen. Ook wordt het volk dat een belangrijke schakel is in de samenleving, niet betrokken bij de besluiten. Samson zegt, dat er veel wenselijkheden zijn opgenomen in de begroting. “Uiteindelijk gaan we met het IMF moeten praten. We zijn niet serieus genoeg”, zegt de econoom.

“De maatregelen die deze regering heeft toegepast, maken deel uit van het Structureel Aanpassings Programma oftewel het SAP, van oud-president Venetiaan. Alleen doet de huidige re-gering het anders, de verzachtende maatregelen voor de meest kwetsbare groep ontbreken.

Deze maatregelen zijn fragmentarisch, deels vergroten ze de inkomsten van de staat.

Maar ze zijn niet rendabel voor de rest van de samenleving”, aldus Samson. Het verstrekken van voedselpakketten zal volgens hem, de huidige situatie niet verlichten voor de samenleving.

“Men gaat nu van start met het verstrekken van levensmiddelenpakketten, maar men moet wel onthouden, dat pakketten uitdelen corruptie in de hand werkt.” Samsom stelt voor, dat de overheid in plaats van pakketten overstapt op waardebonnen die via Sociale Zaken verstrekt moeten worden. Volgens hem heeft de burger op de deze manier de vrijheid om te kopen wat hij wil.

Gebrekkige communicatie

De communicatie van regering Santokhi-Brunswijk geschiedt volgens Samson, zeer gebrekkig.

Zo zegt hij, dat er heel weinig economen benaderd worden bij belangrijke zaken die te maken hebben met de economie van Suriname. “De huidige regeerleiders hadden bij hun aantreden beloofd, dat zei beter zouden communiceren. Maar wat we nu zien, is een ver-van-ons-bed-show. In de periode van Venetiaan was het geen amateuristisch duo, de communicatie was veel beter, hij benaderde zelfs de oppositie voor advies. Maar het is nu een ander geval, gezien de huidige oppositie ons in dit dal heeft gebracht”, zegt Samson. Ook zegt hij dat, het huidige kabinet qua kennis, heel zwak is. Samson benadrukt, dat er momenteel geen sprake is van deskundigheid op het Kabinet van de President. “Dan is het vanzelfsprekend als er terechte kritiek wordt geleverd.” Verder benadrukt Samson, dat president Santokhi niet veel in beeld komt. “Alles wordt overgelaten voor de minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin. De president is heel erg veranderd. Ramdin heeft geen kaas gegeten en dat kan de nekslag zijn voor deze regering”, aldus Samson.

Productie opvoeren

Samson zegt, dat er momenteel bijna geen sprake is van productie is Suriname. Volgens hem speelt de grote schaarste aan deviezen ook belangrijke rol. Ook zegt Samson dat er weinig kader is in de productiesector. “We moeten exporteren voor deviezen en daarvoor heb je investeerders, met name grote investeerders uit het buitenland, nodig. Grotendeels van ons kader komt uit het buitenland, en dat moeten we afbouwen. We moeten in onze eigen kader investeren”, zegt Samson

Tot slot zegt hij, dat de oppositie uitgesloten moet worden om kritiek te leveren op het beleid van de huidige regering. “Door hun toedoen is Suriname nu naar de verdoemenis gebracht. We hebben geen commentaar van hen nodig, want zij zijn degenen die deze ellende hebben veroorzaakt”, aldus samson.

More
articles