Begrotingstekort ruim SRD 7 miljard: ‘We staan er beter voor dan drie maanden terug’

De totale overheidsinkomsten voor het dienstjaar 2021 zijn na de verwerking van de wisselkoersaanpassing, geraamd op SRD 15.349.200.000 miljard. De totale uitgaven zijn beraamd op SRD 22.140.600.000 miljard, waardoor het begrotingstekort SRD 6.792.400.000 miljard is. Dit tekort is gelijk aan 19,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). President Chandrikapersad Santokhi heeft de begroting over het dienstjaar 2020-2021 vandaag tijdens de jaarrede gepresenteerd. De president gaf ook een uiteenzetting van het door de regering te voeren beleid in het dienstjaar 2020-2021. “Vandaag durf ik het te zeggen dat ons land er beter voor staat dan drie maanden geleden.

Ondanks alle kritiek, ondanks alle moeilijke beslissingen, ondanks alle pijnlijke maatregelen durf ik dat te zeggen”, aldus de president. Hij zei dat de regering nog geen drie maanden aan het werk is, maar dat hij trots is op het bereikte resultaat van de ministers en hun teams. De president gaf aan dat de weg voor de regering, ‘’nog hobbelig’’ is, vanwege de puinhoop die de vorige regering heeft achtergelaten. “Onze opponenten hebben vanaf het begin duidelijk gemaakt dat zij het ons moeilijk zullen maken.

Alle mooie woorden van de constructieve oppositie ten spijt. Ze hebben ons zelfs een long hot summer beloofd.” De president stelde, dat de regering doorgaat met het beleid op het ingezette traject. De president wees op de effectieve wijze waarop op alle ministeries een stop is gezet aan geldverspilling, en haalde aan dat kopstukken in het grote corruptieschandaal bij de Centrale Bank en het Surinaams Postspaarbank, opgesloten zijn en berechting afwachten, ook zijn corruptief uitgegeven gronden of verkavelingen stopgezet of teruggedraaid, er vindt opschoning plaats van spookambtenaren op ministeries en het onrechtmatig gebruik van auto’s is een halt toegeroepen. “Dit zijn allemaal zaken die onderbelicht zijn door de financiële crisis, maar ze zijn van groot belang, willen we weer recht en orde terugbrengen in ons land’, zei de president. Hij gaf verder aan dat de regering salarissen, lonen en essentiële diensten op tijd heeft kunnen betalen. Niet omdat er veel geld is, maar doordat de regering prudent beleid uitvoert en verantwoord omgaat met de bestaande middelen.

“Ik kan u verzekeren, gelden gaan naar die doelen, waarvoor ze bedoeld zijn. Ze komen niet terecht in zakken van individuen die daar geen recht op hebben. We staan er beter voor dan drie maanden geleden, omdat we een plan hebben. We hebben een plan dat ons uit de crisis zal halen. We weten dat er licht is aan het einde van deze tunnel. Ik heb niet beloofd dat het gemakkelijk zou zijn, maar ik beloof u dat we deze moeilijke klus samen tot een goed einde zullen brengen. Voor volk en vaderland, voor onze kinderen en kleinkinderen”, aldus de president.

door Priscilla Kia

More
articles