Verhoging bustarieven wordt deze week besproken

Vooralsnog staat het niet zwart op wit dat de bustarieven verhoogd zullen worden. John Mahadewsing, voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), zegt vandaag in gesprek met De West, dat hij nog niets over de prijzen kan zeggen. “De onderhandelingen zijn nog gaande. Dat zal duidelijk worden na het gesprek met de minister deze week.” De bussen reden nauwelijks een week voor het nieuwe tarief, SRD 5 voor een stadsrit, of de brandstofprijs ging fors omhoog, nadat de Centrale Bank van Suriname had besloten tot het unificeren van de wisselkoersen.

De hoge brandstofprijzen zullen zeker doorwerken in de prijzen van goederen en diensten. Hoogstwaarschijnlijk ook in de bustarieven, omdat de subsidie aan de bushouders met de verhoging van de tarieven was afgeschaft. Een optie is om terug te gaan naar subsidie, zodat de bustarieven ondanks de hoge brandstofprijzen, hetzelfde kunnen blijven. Mahadewsing wijst deze mogelijkheid resoluut van de hand en stelt dat de bushouders geen subsidie meer willen. “De regering zegt steeds dat ze geen geld heeft, dus we willen het niet meer.”

Een andere oplossing zou kunnen zijn als de regering had besloten om de governmenttake op diesel af te schaffen. Dit voorstel is gedaan door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), omdat het grootste gedeelte van de transportsector, waaronder de distributievoertuigen en het busvervoer, gebruikt maakt van diesel. Hierdoor zouden de prijzen van goederen en diensten niet omhoog hoeven te gaan. De regering weigert met dit voorstel mee te gaan. De minister van Financiën, Armand Achaibersing, gaf aan dat de bedrijven die sterk afhankelijk zijn van diesel, met voordelige belastingmaatregelen tegemoet gekomen zullen worden. “Als er nog governmenttake is, dan gaan de prijzen automatisch omhoog”, zegt Mahadewsing hierop. Hij benadrukt dat dit geen bevestiging is dat de bustarieven omhoog gaan, omdat er nog met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) gesproken moet worden. De PLO heeft ook nog niet uitgerekend met hoeveel procent de bustarieven omhoog zullen gaan als er een verhoging komt.

TCT-minister Albert Jubithana, zei vorig week op een persconferentie van de regering, dat hij een gesprek heeft gevoerd met de PLO. Volgens de minister moeten we beseffen dat we met zijn allen in de zure appel moeten bijten en dat de regering niet staat te springen om nieuwe tarieven. Aan de PLO is ruimte gevraagd om de omstandigheden en de marktwerking goed gade te slaan. “Wij zijn binnen de regering niet op zoek naar tegenstanders, maar medestanders om de problemen te lijf te gaan”, aldus de minister. Deze week komen de partijen bijeen om de tarieven los van de subsidie, verder te bespreken.

-door Priscilla Kia-

 

 

More
articles