Morgen zullen afzonderlijk van elkaar, twee protestacties gevoerd worden tegen de verhoogde brandstofprijzen. De initiatiefnemers Stephano ‘Pakittow’ Biervliet en Sibrano Pique, willen beiden andere doelen bereiken met hun actie. Biervliet wil dat de lasten niet alleen door het volk gedragen worden, maar samen met de regering, terwijl Pique vindt dat de benzineprijs en de valutakoers teruggedraaid moeten worden, anders mag de regering naar huis. Nadat de Centrale Bank van Suriname de unificatie van de wisselkoersen officieel bekend heeft gemaakt, zijn de brandstofprijzen de volgende dag meteen de lucht ingegaan.
De koers is gesteld op SRD 14.018 voor de verkoop van USD en SRD 14,29 voor de opkoop. De prijs van een liter benzine ligt afhankelijk waar getankt wordt, momenteel tussen de SRD 10.81- 11.40, de prijs van diesel ligt tussen de SRD 10.04-10.67. Kort nadat Biervliet zijn actie had aangekondigd, werd hij samen met twee andere activisten opgeroepen door minister Armand Achaibersing van Financiën, waarbij de minister aan hen uitlegde, waarom de brandstofprijzen gestegen zijn. Biervliet zegt in gesprek met De West, dat de protestactie toch doorgaat.
De actie vindt plaats op het Onafhankelijkheidsplein. Biervliet zegt dat hij een petitie zal indienen bij het Kabinet van de President.
Biervliet zegt niet te weten hoe groot de opkomst zal zijn, maar hij gaat protesteren, ook al staat hij alleen. “Het heeft te maken met mensen die een normaal salaris hebben en zo alleen aan benzine, al hun geld kwijt zijn. Ik zeg niet dat de regering naar huis moet. Ze moeten de kans krijgen om Suriname welvarend te maken en zaken op orde te krijgen. Ik zeg dat zaken geleidelijk moeten verlopen. Ze kunnen niet al het geld bij het volk halen”, zegt Biervliet. Hoewel de minister hem heeft uitgelegd waarom de prijzen omhoog zijn gegaan, zegt hij dat het voor hem nog steeds niet duidelijk is wat de regering zal doen om alles 50-50 te laten verlopen. “Niet alles moet uit het volk gehaald worden. De prijzen zouden niet omhoog gaan, maar we zien dat Digicel en Telesur al een verhoging hebben aangekondigd. Ik wil de regering niet naar huis sturen, maar ik blijf een kritische burger’’, aldus Biervliet.
Pique zegt dat hij opkomt voor de Surinamers en dat zijn protestactie niets te maken heeft met Biervliet. “Als het zo moet zijn dat we bijeen moeten komen, dan gebeurt dat. Ik weet niet wat zijn agenda is. Nu doen we het op onze eigen manier”, stelt Pique. Hij zegt dat hij alvast één persoon verwacht morgen op Kerkplein en dat is hijzelf. Pique wil dat de koers en de brandstofverhoging teruggedraaid worden of deze regering mag naar huis. “We beginnen morgen en gaan door. Iedereen die zich betrokken voel, is welkom”, zegt Pique. Volgens hem is de regering niet transparant bezig en wordt er gewoon voortgeborduurd op wat de NDP deed. De regering heeft volgens hem ook geen plan van aanpak. Gezegd wordt dat met name Pique wordt aangezet door de NDP om actie te voeren tegen de nieuwe regering, maar volgens Pique is dit een lachertje, omdat iedereen ongeacht zijn politieke kleur, de verhoging van de benzineprijs zal voelen. De NDP-leiding heeft intussen in een persbericht meegedeeld, dat de partij voorlopig aan geen enkele actie zal meedoen. De partij zegt vanaf de transitie van de regeermacht steeds aangegeven te hebben dat de regering de ruimte moet krijgen om haar werk te doen, waarbij de NDP dit beleid en de ontwikkelingen kritisch zal volgen. ‘De recente maatregelen van de regering treffen ons sociaal maatschappelijk incasseringsvermogen als samenleving. De partij zal echter niet deelnemen aan deze protestmanifestatie en doet een dringend beroep op haar leden om de ontwikkelingen vooralsnog af te wachten. Ondertussen roepen wij van de NDP, de regering op om niet voorbij te gaan aan de signalen van ontevredenheid’, aldus de partij in een verklaring.
door Priscilla Kia