‘Verhoging pompprijs erfenis regering Bouterse’

Burgers reageerden gisteren zwaar geïrriteerd op de verhoging van de brandstofprijs. Al gauw stonden er lange rijen voor de pompstations, omdat velen vreesden dat de prijs de volgende dag nog hoger zou worden. Activist Xaviera Jessurun reageerde via sociale media op de prijsaanpassingen bij de pomp. “Nu de desastreuze financiële situatie niet meer een abstract begrip is en de pompprijs fysiek is aangepast, is men verbaasd en gebelgd? Waarom gingen we ook alweer protesteren al die jaren? Waarom wilden we Hoefdraad afgezet krijgen? Waarom bleven we hameren op de Centrale Bank van Suriname toestanden? Waarom waren we tegen de Wet op Staatsschuld wijzigingen? Waarom waren we tegen het ongebreideld benoemen van ministers, enz.?

Begrijpt het volk het nu wel? We zagen het gebeuren, wilden het voorkomen, en nu is het financieel gat dieper dan ooit tevoren! Dat manifesteert zich nu. Heeft een van jullie een goed idee hoe over 3 dagen dat kastekort van deze maand t.w.v. SRD 484 miljoen te dichten? En die van over 25 dagen, die is SRD 544 miljoen? Wat ben jij van plan met de 3,1 miljard USD schuld? Dit is de erfenis van regering Bouterse – Adhin. We hadden hiervoor gewaarschuwd”, aldus Jessurun.

Volgens Jessurun is dit het moment om inventief te zijn en te zoeken naar alternatieven, zoals een buurt carpool of misschien dat meer mensen zullen fietsen in de buurt in plaats van de auto pakken voor korte afstanden. “Start een moestuintje, ruil met je buren, maak de lichten uit als je niet in de kamer bent, Suribet is niemands prioriteit en junkfood is geen eerste levensbehoefte. Het is natuurlijk op zijn zachts uitgedrukt, wer’ede, dat velen van ons moeten inleveren, terwijl we weten dat een bepaalde paarse groep dit steeds voor elkaar krijgt. Maar het is of dit nu, of er 100 procent van verzekerd zijn dat onze klein(e)kinderen nog steeds in deze zelfde vicieuze cirkel zullen ronddraaien”, zegt de activist.

De brandstofprijs werd gisteren tot twee keer toe verhoogd bij de SOL servicestations. De verhoging kwam onverwachts, want zelfs de pomphouders werden verrast door deze aanzienlijke stijging van de pompprijs. “De prijs van diesel en Unleaded wordt per ingaande 22 september 2020 per direct als volgt aangepast”, aldus het officiële bericht. De prijs van gisteren was vanaf gisteren bij GoW2 gesteld op: diesel- SRD 10.33, Unleaded- SRD 10.88 en V-Power –SRD 11.05. Bij de SOL pompstations werd de prijs gistermiddag weer aangepast naar: Diesel- SRD 10.67, Unleaded- SRD 11.40 en V-Power SRD 11.58. De pomphouders konden deze prijzen niet gelijk aanbrengen, omdat de pomp tot een bedrag van SRD 9.99 kon worden bijgesteld. Hierdoor waren een groot aantal pompstations pas in de middag weer open, omdat technische medewerkers de prijzen handmatig moesten instellen.

 

More
articles